ZETApress

hírportál

Ősztől már nem lát(hat)ják a fényt?

Hazánkban egyfajta vészhelyzet áll elő a közeli hónapokban, mert megnehezül az úgynevezett nedves AMD ? időskori makula-degeneráció ? betegségben szenvedők kezelése, tudtuk meg a Retina Magyarország Egyesület délelőtti sajtótájékoztatóján. Ennek következményeként az eddig kezelt betegek ellátása szűkül s ennek eredményeként a nedves AMD-ben szenvedő betegek néhány hónapon belül elveszíthetik látásukat. Hundzsa Gyula elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegek állapot és életminőség javítását eredményező kezelések hazánkban is rendelkeznek törzskönyvvel.

A sajtótájékoztató elején egy speciális szemüveg használatával szembesülhettünk azzal, milyen nehéz helyzetben vannak azok a kedves AMD-ben szenvedő betegek, akiknek centrális látását veszélyezteti a betegség, s egy olyan mindennapos feladatot is csak nagy nehézségek árán tudnak elvégezni, mint a cérna befűzése egy tűbe. A feladat egyikünknek sem sikerült, pedig a hölgyek voltak többségben.

Vészhelyzet a hazai nedves AMD-ben szenvedő betegek ellátásában

Az esemény apropóját az adta, hogy hazánkban az AMD eddigi kezelése az év elejétől nagymértékben csökkent és ennek következményeként várható, hogy a nedves AMD-ben érintett betegek nagy része el fogja veszíteni látását. Az egyesület az AMD-ben és egyéb szembetegségekben szenvedők érdekében már eddig is minden tőle telhetőt megtett. Folyamatos kapcsolatban állt az illetékesekkel, információt szolgáltatva, a betegek érdekét szolgálva, kérte a kezelések további biztosítását.

Az eddig végzett munkák során az egyesület óriási szakmai és morális segítséget kapott a magyar szemész orvosoktól és a szakterület vezető professzoraitól. Ezt a segítséget minden betegük nevében külön is tisztelettel megköszönték. Azt kérik továbbá a terület döntéshozóitól, hogy gondolják újra az elmúlt hónapokban hozott döntéseket, és dolgozzák ki a kezelések korábbi nagyságrendjét lehetővé tevő megoldást. A remélt pozitív döntés számos beteg szeme világát mentené meg.

Hundzsa Gyula elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai adatok szerint a nedves AMD az érintett korcsoportban ? a 65 év feletti lakosság körében ? egyre nagyobb arányban fordul elő. Prognosztizálható, hogy a betegek számának emelkedése együtt jár a várható élettartam növekedésével hazánkban is. Így azt kell mérlegelnie a döntéshozóknak, hogy már 2007-ben szembe néznek-e a problémával és felvállalják annak megnyugtató megoldását, még ha rövid távon nagyobb terhet is jelent.

Egyesületünknek a nedves AMD betegséggel kapcsolatban egyre határozottabban az a véleménye, hogy hazánkban megint az árral szemben úszunk. Létezik a betegek jelentős részénél látásjavulást elősegítő kezelési eljárás a nedves AMD kezelésében. Már több mint egy éve bizakodva várunk arra, hogy számunkra is elérhető lesz ez a terápia, hangsúlyozta az elnök. Tájékoztatójának végén arra kérte az illetékeseket, hogy a továbbiakban is támogassák az Európai Unióban, így Magyarországon is törzskönyvezett kezeléseket, annak érdekében, hogy a betegek az ősz folyamán is láthassák a fényt. További információk honlapjukon olvashatók.

Szóljon hozzá!