ZETApress

hírportál

Szavazzunk a patikusra!

Ismét várják a jelöléseket és a szavazatokat az Év Gyógyszerésze– és a Kedvenc Patikám-díjakra – tudtuk meg a 10 órai sajtótájékoztatón a Hotel Ária VII. emeletén, ahol Lantai József fényképezett.

A sajtótájékoztató résztvevői: dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke; dr. El Koulali Zakariás, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság alelnöke; dr. Samu Antal, a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának alapító elnöke; dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és moderátorként Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezető igazgatója voltak.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság közreműködésével 2011. óta minden évben meghirdeti e gyógyszerészeknek és patikáknak szóló díjakat. Mindenki jelölhet és szavazhat a szerinte legjobbnak tartottra a weboldalukon.

A Roche Magyarország Kft. támogatásával megvalósuló pályázaton a kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldásokkal és betegközpontú szemléletével. A weboldalon minden érdeklődő javasolhatja az általa legjobbnak gondolt gyógyszerészt. A beérkezett javaslatok összesítését követően a legfeljebb húsz legtöbb javasaltot (szavazatot) kapó szakembert kéri fel a zsűri a szakmai pályázat benyújtására, és közülük kerül majd ki az őszi győztes.

A Kedvenc Patikám pályázatban a betegek tudnak közvetlenül véleményt formálni a patika munkájáról szavazatukkal, amivel (ellentétben a másik díjjal) az egész patika munkáját minősítik. A szavazás lezárásáig legtöbb szavazatot kapó patika lesz a győztes és viselheti a Kedvenc Patikám megtisztelő címet.

A kezdeményezés nem titkolt célja a gyógyszerészeti munka jobb megismertetése és elismertetése. Bizonyára sokan emlékeznek például arra, hogy a COVID járvány idején, amikor a legtöbb egészségügyi intézmény bezárt, a patikák folyamatosan nyitva tartottak, és a készítmények kiadása mellett, szakmai tanácsokkal is segítették a hozzájuk fordulókat.

A szervezők az Év Gyógyszerésze-díjjal olyan szakembert kívánnak elismerésben részesíteni, aki nem pusztán a betegek (laikusok) között népszerű, de kiemelkedő szakmai teljesítményt is fel tud mutatni, ezért szükséges a 10 lehetséges téma valamelyikét feldolgozó szakmai pályázat is. A pályázat nyílt, részt vehet minden aktív gyógyszerész. A pályázatokat a szakmai zsűri tagjai anonim módon bírálják el, a díjátadásra a Magángyógyszerészek XXXIV. Országos Kongresszusán kerül sor. A szakmai zsűri tagjai:

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke, népegészségügyi szakértő;
Prof. dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke;
Prof. dr. Csóka Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai főigazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár;
Prof. dr. Halmos Gábor, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanár;
Dr. Samu Antal, a gyógyszerészi gondozás hazai megalapítója.

Ritka az ilyen széleskörű, az ország minden szegletét Soprontól Gyuláig érintő, a kistérségtől szakellátási intézményekig megszólító pályázat. Ez mindenképpen arra ösztönzi a szervezőket, hogy ezeket a pályázatokat és pályázókat érdemes felkarolni, bemutatni és pódiumot adni nekik, hogy közkinccsé tegyük ezeket az általuk kimunkált értékes gondolatokat. Különösen fontos ez ma, amikor látjuk az egészségügyi ellátó rendszer küzdelmeit, mivel, ha erőfeszítéseinket összekapcsoljuk, akkor lehetőségünk nyílhat segíteni a helyzet, a betegellátás javításában – mondta el dr. Mikola Bálint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alapító elnöke.

Részben ennek jegyében is, valamint figyelemmel a pályamunkák magas színvonalára, és a szakmai érdeklődésre a Bíráló Bizottság a szervezőkkel közösen, önálló, nyomtatott gyűjteményes kiadvány formájában is megjelentette a korábban már díjazásban részesített gyógyszerészek aktualizált pályamunkáit.

A pályázaton gyógyszerészt jelölni vagy patikára szavazni idekattintva vagy emide kattintva lehet, ahol meg kell jelölni azt a patikust vagy patikát, akik a közönség szerint legméltóbbak lehetnek az Év Gyógyszerésze vagy a Kedvenc Patikám megtisztelő cím elnyerésére! Az Év Gyógyszerésze jelölések beérkezésének határideje: 2024. május 31-e péntek, ezt követően a pályamunkák beérkezési határideje 2024. augusztus 30-a péntek. A Kedvenc Patikám szavazatok beérkezésének határideje: 2024. szeptember 30-a hétfő. A pályázat során az idei évben a jelöltek a következő témakörökből választhatnak:

01. Klinikai orientált szolgáltatásbővítés lehetőségei a közvetlen lakossági gyógyszerellátás területén.

02. Gyógyszerbiztonság a gyógyszerészi gondozás folyamatosan változó környezetében – a gyógyszerész feladatai, felelőssége és lehetőségei.

03. Farmakoterápia menedzsment lehetőségek a jelentős betegpopulációt érintő területeken (diabetes, hypertonia, asthma, COPD, osteoporosis, stb.).

04. A szöveti glükóz mérésére szolgáló szenzorok megjelenése és ennek gyógyszerészi gondozási kérdésköre.

05. Immunanalitikai és egyéb diagnosztikai gyorstesztek (point-of-care) a gyógyszertárakban, ezek szakmai kérdései.

06. Social media platformok szerepe a hiteles laikus tájékoztatásban, gyógyszer-, beteg biztonság és betegségmegelőzés támogatása modern eszközökkel.

07. Terápia menedzsment a lakossági gyógyszerellátásban, a gyógyszerész szerepe a hatékony, biztonságos és költséghatékony gyógyszeres terápia kialakításában.

08. A magisztrális gyógyszerek szerepe a személyre szabott gyógyszerelésben, tradíció és innováció a betegellátásban.

09. Szolgáltatásfejlesztés: Az orvos-gyógyszerész-páciens együttműködés tapasztalatai a gyakorlatban

10. Lehetőségek az intézeti és a közvetlen lakosságot ellátó gyógyszerészek szakmai együttműködésében, különös tekintettel a krónikus betegek terápiás ellátásában, felügyeletében.

Szóljon hozzá!