ZETApress

hírportál

Príma mentorprogram!

Az orvostudomány folyamatosan növekvő ismeretanyaga miatt egyre nagyobb jelentősége lesz a specialistáknak. Egy fiatal szakorvosnál gyakran az elérhető lehetőségeken múlik a speciális tudás és gyakorlat megszerzése.

E specialisták képzésére alakították ki a Mentor Programot, ahol kezdő szakorvosok sajátíthatnak el különleges szaktudást az orvosi központ neves szakemberei és professzorai segítségével – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Egy orvostudományi képzésbe bekerülő tanulónak kijelölt útja van az általa kiválasztott szakorvosi képzettség megszerzéséig. Ezt követően azonban jórészt már csak a fiatal szakember egyedi motivációján, és az elérhető lehetőségeken múlik a további szakképzettségek, készségek vagy speciális gyakorlat megszerzése. Márpedig ahogy egyre nő az orvostudomány ismeretanyaga, elkerülhetetlen, hogy specifikus szakterületekre vagy problémákra fókuszáló szakorvosok jelenjenek meg az ellátásban. Ennek hatékony módszere, ha a már sok tapasztalatot felhalmozó, neves, de sokszor már idősebb, vezető szakemberek, professzorok megosztják a tudásukat.

A Prima Medica e specialisták képzéséhez alakította ki a mentorprogramját. A program kezdő szakorvosoknak ajánlja speciális szaktudás elsajátítását, az orvosi központ sok éves tapasztalattal rendelkező egészségügyi szakemberei, neves professzorai tudásának átadását. Olyan fiatal szakorvosokat szeretnének bevonni a programba, akik valahol szakmai karriert szeretnének építeni, új, speciális szakterületet szeretnének elsajátítani, esetleg PhD-t szeretnének, ambiciózusok.

A mentorálásnak a Prima Medicában már hagyománya van, vannak már jó példák arra is, hogy a mentorált tudományos fokozatot szerez, illetve, ha a mentor már kevesebb pácienst szeretne ellátni, akkor fokozatosan át tudja venni a mentor betegeit is. Nem mellesleg a szakvizsgával rendelkező mentor programban résztvevő fiatal szakorvosok biztosítani tudják a Központok utánpótlását úgy, hogy az idősebb szakemberek távozása után is megmaradjon a Központokra jellemző magas szakmai színvonal.

A program februárban, a tervek szerint 2-3 mentor és mentorált párossal indul. A mentorálási idő legalább egy év, melynek befejezéséről záró dokumentum készül. A program során minimum heti 1×1 órában személyesen is egyeztetnie kell egymással a feleknek, és a mentor meghatározhatja, hogy mennyi szakirodalmat kell feldolgozni a témában, valamint eldöntheti, hogy milyen formában kéri számon a mentoráltat. Mindazonáltal a könyvből tanulás mellett a mentor programban a gyakorlati oktatáson, és az általános szakképzés helyett egy-egy szűkebb szegmensbe történő mély betekintésen van a hangsúly.

A mentoroktól elvárás a konkrét iránymutatás a szakmai ismeretek elsajátításához (konferenciák, szakirodalom, irányelvek), és a rendelkezésre állás a mentorált kérése esetén. A mentorok e tevékenységükért nem részesülnek külön díjazásban. A mentornak kell eldönteni, hogy a mentorált mikor kezdheti el a rendelésén a speciális betegek ellátását. Természetesen ehhez a betegtől is beleegyezést kell kérni, mert bár ilyenkor a fiatal szakorvos csak megfigyelőként, esetleg adminisztrációs segítségként vesz részt a viziten, de a betegjogok védelme miatt erre is figyelmet kell fordítani!

Orvosaink átlagéletkora 57 év, a legfiatalabb szakorvosunk 37, a legidősebb 87 éves. A Prima Medicában az itt dolgozó, szakmailag kiváló egyetemi professzorok és neves szakorvosok által felhalmozódott egy olyan hatalmas tudásanyag, ami szeretnénk, ha nem veszne el, ennek továbbadása szakmai kötelességük! Másfelől ezzel a fiatal orvosok olyan szaktudáshoz juthatnak, amit sok esetben csak több éves kórházi gyakorlat során sajátítanának el, és így ez a felhalmozódott tudás maradandó lehet a gyógyítás érdekében. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani olyan fiatal szakorvosoknak, akik ambiciózusok, karriert szeretnének építeni, új, speciális szakterületet szeretnének elsajátítani! – mondta dr. Pázmány Annamária egészségszakmai igazgató.

A távolabbi jövőre vonatkozó elképzelés az egyetemi szakorvosi képzésben történő részvételt célozza meg, mint a járóbeteg ellátásban gyakorlóhely. Ennek folyamatát, lehetőségeit, szabályait még ki kell kidolgozni, de ebben az esetben már szakvizsgára készülő orvosok is bevonhatók lesznek a programba.

Szóljon hozzá!