ZETApress

hírportál

Szívnap Terézvárosban

Kíváncsi rá, hogy vannak a műszívesek? És arra, hogyan tágítják a szívbillentyű szűkületet ballonnal? És azt tudta, hogy tévhit a férfiak nagyobb szívhalálozásáról beszélni, ugyanis a nők vezetnek? Pénteken a KorKontroll Társaság segítségével választ kaphattunk rá.

Bár a halálozások száma csökkent, továbbra is a szív-és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási toplistát Magyarországon, a KSH adatai szerint a halálesetek 50 százalékáért felelős ez a betegségcsoport. A Kor Kontroll Társaság és az Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet éppen ezért ingyenes, nyílt egészségnapot tartott a lakosság számára holnap a VI. kerületi Eötvös 10 Kulturális Színtér épületében.

Úgy vélik, a halálozási listák megváltoztatásához a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására van szükség, amelynek nyomán divattá tehető az egészséges táplálkozás ? ami leginkább felelős a magas koleszterinszintért ? a dohányzás és az alkoholizmus visszaszorítása, a magas vérnyomás megelőzésére és a rendszeres testmozgás.

A gazdag programban bemutatkoznak a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kiváló orvosai és a tíz éves fennállását ünneplő Gyermekszív Központ is, ahol március-áprilisban egy négy és fél-, valamint egy ötéves kisfiún hajtottak végre műszív-beültetést.

A nyílt napra eljönnek a felnőtt új-szívesek is, hiszen az intézményben egyszerre működik a felnőtt- és a gyermek-kardiológia, méghozzá európai színvonalon. Olyan unikális beavatkozások zajlanak itt, mint a szívbillentyű-szűkületek ballonos tágítása, műbillentyű-beültetés katéteren át, katéteres pitvari fülcsezárás, vagy a szívinfarktus szövődményeként kialakuló sövénydefektus katéteres zárása.

Résztvevők az Országos Kardiológiai Intézet orvosai ? Ofner Péter főigazgató, Andréka Péter, Hódi Gabriella, Kancz Sándor, Piróth Zsolt ?, valamint Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója, Farsang Csaba, a Magyar Hipertónia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke, Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológiai Társaság főtitkára és Winkler Gábor, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke lesznek.

Szóljon hozzá!