ZETApress

hírportál

Rákellenes Világséta

Egy nap, egy séta, egy ember: egységfront a rák ellen január 14-én vasárnap. A Magyar Rákellenes Liga a Relay for Life kezdeményezéshez csatlakozva immár 4. alkalommal hirdeti meg a Rákellenes Világsétát (World Cancer Walk) Magyarországon – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A résztvevőket holnap biztatják majd mozgásra. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz részt venni helyileg szervezett sétákon, de természetesen egyénileg is lehet csatlakozni. Az előző évben 70 magyar településen volt regisztrált séta, így a szervezők idén is nagy érdeklődésre számítanak. Bár számos sétát és felvonulást szerveztek már a daganatos betegségekkel kapcsolatosan, e kezdeményezés formája és a története is egyedi. A projekt egyetlen személy ötletével kezdődött, aki a rákkal küzdő rokonát szerette volna támogatni a sétával. Mára e személyes kezdeményezés világszintű eseménnyé nőtte ki magát.

Az eseményen bárki részt vehet, aki együttérzését szeretné kifejezni daganatos beteg hozzátartozója, ismerőse vagy a rákbetegek iránt, illetve támogatni szeretné a daganatos betegségek elleni harcot. Az eseményen történő részvételhez regisztrálni kell, a regisztráció ingyenes!

Tavaly 5 kontinens 55 országának 274 városában sétáltak, Magyarországon pedig több, mint 439-en gyalogoltak 70 településen. Különösen örömteli, hogy ezek között 50 olyan település is volt, ahol egyéni kezdeményezésre szerveződött séta. A részt vett települések: Adony, Dunaharaszti, Gyöngyöspata, Kótaj, Salgótarján, Apátfalva, Dunaújváros, Gyöngyössolymos, Lovasberény, Sáránd, Balassagyarmat, Dunavarsány, Gyöngyöstarján, Mezőberény, Sárhida, Berhida, Ecséd, Gyönk, Miskolc, Sárszentágota, Borsodnádasd, Ecser, Győr, Nagyatád, Szeged, Bucsa, Edelény, Gyula, Nagykovácsi, Szeghalom, Budakalász, Eger, Halásztelek, Németkér, Szentgotthárd, Budapest, Egerbakta, Hatvan, Nyíregyháza, Tamási, Bük, Encs, Hernádkak, Öcsöd, Tihany, Csorna, Fót, Kaposvár, Padragkút, Tiszafüred, Csurgó, Füzesgyarmat, Kerekharaszt, Pécs, Túrkeve, Debrecen, Gödöllő, Kisbárkány, Pomáz, Valkó, Dévaványa, Gyomaendrőd, Komádi, Püspökladány, Várgesztes, Diósd, Gyöngyös, Körmend, Rózsaszentmárton, Vésztő voltak.

Idén az előző évekhez hasonlóan ismét minden ország kap egy előre kijelölt egy órányi időintervallumot sétálni, a világ minden táján egyformán, és ezek összessége kiad egy teljes 24 órás napot. Budapest és Magyarország időzónája január 14-én 15 és 16 óra között tart, ami az egész napot nézve a 17. órát adja majd hozzá a távhoz. A Magyar Rákellenes Liga és alapszervezetei is szerveznek helyi sétákat, melyet minden település egyénileg hirdet meg. Budapesten holnap 14:45-re várják a résztvevőket a Batthyány téri felső rakpartnál, a séta célállomása pedig a Margitsziget lesz.

Természetesen, az előző évekhez hasonlóan bárki egyénileg is csatlakozhat a sétához, ha inkább egyedül, vagy szűk családi vagy baráti körben szeretné teljesíteni a kihívást. Fontos, hogy az eseményen történő részvételhez regisztrálni kell, a regisztráció ingyenes! A tervezett sétákat idekattintva lehet regisztrálni az angol nyelvű felületen.

A séta egyben adománygyűjtés is a rák elleni küzdelemre. Az akció során az előzetesen kiválasztott 17 nemzeti betegszervezetet támogatják, melyek közé idén is bekerült a Magyar Rákellenes Liga a kiemelkedő magyar részvételnek köszönhetően. A Magyar Rákellenes Liga ezúton is köszöni a tavalyi, daganatos betegeket támogató és preventív programjaikra adott adományokat! Idén nem csak ezen az egy napon van lehetőség adományozni, hanem egészen február 1-jéig.

A kapott pénz abban fogja a Ligát segíteni, hogy továbbra is végezhessék a munkájukat a helyi közösségeikért. Idekattintva támogathatja a Magyar Rákellenes Liga rehabilitációt segítő klubjainak fenntartását. Készítsenek fotókat és videókat a sétáról, majd töltsék fel közösségi oldalaikra #worldcancerwalk #walkwithus #MagyarRákellenesLiga #RákellenesVilágséta címkével, kiegészítve a városuk nevével, pl.: #Pécs, így a résztvevők szerte a világon összeköttetésben lesznek és láthatják, hogyan folyik a séta a világ városaiban.

Szóljon hozzá!