ZETApress

hírportál

Ági algája

Ahol algák vannak, ott élet is található. Az algák Földünk legősibb élőlényei, bolygónk oxigéntartalmának 90 százalékát állítják elő. Körülbelül hárommilliárd éve léteznek és különlegesen értékes alkotóelemeinek gazdag összetétele által egyedülálló élőlények ? tudtuk meg Németh Ágitól.

Napjainkban a mikro-algák számos országban az egészséges étkezés fontos részét képzik. Japánban például a mindennapi étkezés elengedhetetlen alkotóelemei. A Green Gold Imune egyedülálló összjátéka három fázisra bontható.

Első fázis a sejttisztítás. A Chlorella alga a méregtelenités mestere, mely a test sejtjeit még a legmérgezőbb lerakódásoktól és nehézfémektől is megtisztítja. Második a sejttáplálás. A Spirulina és a Lithothamnium algák rekordmennyiségű, négyezer vitális anyaggal, valamint rendkívül gazdag biológiai hasznosíthatóságú tápanyaggal látják el a testsejteket. Harmadik fázis a sejtvédelem. A Haematococcus Pluvialis mikroalgában található természetes asztaxantin ? a legerősebb ismert antioxidáns ? első osztályú sejtvédelmet biztosít. A 180 darabos kiszerelés tízezer-kilencszáz forintért rendelhető meg weboldalukon.

Haematococcus Pluvialis elnevezésű mikroalga

Az alig 0,1 mm nagyságú, édesvízi, Haematococcus Pluvialis elnevezésű mikroalga már igen korán felkeltette a kutatók érdeklődését. Girod-Chatrans, fancia tudós már 1797-ben megvizsgálta a zöld algák családjához tartozó vérben gazdag algát, amely erős napsugárzás vagy tápanyaghiány esetén nyugalmi vagy tartós állapotba kerül, és vérvörösre pigmentálódik. 1944-ban megváltozott a kutatások elsődleges témája, mivel Tisher angol biokémikus azonosította a vörös szín fő okát, az asztaxantin karotionidot.

Időközben a természetes asztaxantin a ?világ legerősebb antioxidánsaként? vált ismerté, amelyet az algák még napjainkban is nagy mennyiségben termelnek. Ez a folyamat egy, a környezeti stresszhatások által kiváltott természetes reakció. Az asztaxantin védőfunkcióinak köszönhetően, mély alvás állapotában az algák akár több mint 40 évig is kibírják táplálék és víz nélkül, így a nyári hőséget vagy a téli, jeges hideget is átvészelik.

Csak akkor ébrednek újra és nyerik vissza eredeti zöld és aktív állapotukat, amikor az életkörülmények ismét megfelelőek lesznek, azaz elég táplálék és víz áll rendelkezésükre és a természeti körülmények már nem szélsőségesek. Ezáltal az algák már korai Földünkön is dacoltak a legviszontagságosabb természeti körülményekkel. Azon tulajdonsága, hogy átvészeli a szárazságokat és a jégkorszakokat is az asztaxantin-védőpajzsának köszönhető.

Antioxidáns hatás

Az asztaxantin semlesegíti a szingulett-oxigént ? egy igen reaktív oxigénkötést ?, így az erős antioxidáns hatásáról híres E-vitamin is eltörpül mellette (Shimidzu et al. 1996) mind belső, mind külső kozmetikai szerként. Az asztaxantin karotioniddal és béta-karotiniddal való összehasonlítása ugyancsak meggyőző eredményekhez vezet, mivel molekuláris felépítésük szempontjábol hasonlítanak egymásra.

A szerkezeti hasonlóság ellenére a szingulett-oxigén semlegesítésénél az asztaxantin egyértelműen erősebb hatást mutat. A szabad gyökök semlegesítő képessége miatt az asztaxantin a C-vitaminnal és más antioxidánsokkal (a szintetikus asztaxantint beleértve) is összehasonlítottkák (Creighton Egyetem tanulmánya). Az összehasonlító kutatások ugyancsak azt mutatták, hogy a természetes asztaxantin antioxidatív hatása számottevően jobb más karotionidoknál (Bagchi 2001). A természetes asztaxantin hússzor erősebb, mint a szintetikus asztaxantin, ötvenszer erősebb, mint a béta-karotin, hatvanszor erősebb, mint a C-vitamin és 550-szer erősebb, mint az E-vitamin.

Mellékhatás-mentes

Egyes kiváló antioxidánsok bizonyos körülmények között ? amikor semlegesítik a szabad gyököket ? maguk is reakcióérzékeny anyagokká válnak és káros hatást fejtenek ki: ?Prooxidatívvá? válnak és támadni kezdik a sejteket.

A béta-karotin is az ismertebb antioxidáns karotinoidokhoz tartozik, így adott esetben pro-oxidatívvá válhat. Ez az antioxidáns kizárólag a C-vitaminnal együttesen tudja kifejteni kedvező hatását, azaz megvédeni a sejteket a szabad gyököktől. C-vitamin nélkül a béta-karotin átveszi a szabad gyökök káros energiáit és maga is veszélyes molekulává válik, azaz pro-oxidatív állapotba kerül. Amikor a folyamathoz C-vitamin is rendelkezésre áll, a pro-oxidítív állapot nagyon hamar visszavált antioxidatív állapotba, így nem jelent többé veszélyt a sejtek számára.

A pro-oxidatív tulajdonságok szemponjából az asztaxantin más karotinoidokat is egyértelműen megelőz. Az asztaxantin különleges molekuláris szerkezeténél fogva teljesen kizárt, hogy pro-oxidatívvá váljon, így biztosan nem károsíjta a szervezetet.

Szintetikus asztaxantin

A természetes és szintetikus asztaxantin antioxidáns képességét vizsgáló kísérletek figyelemre méltó eredményeket hoztak: Bár a szintetikus asztaxantin kémiai összetétele megegyezik a természetes asztaxantinéval, valójában a két molekula különböző. Az asztaxantin természetes formájában molekuláris láncának mindkét végén mindig zsírsavakhoz kapcsolódik. Ezen különbségek által a természetes asztaxantin felülmúlja a szintetkus asztaxantin képességeit.

Különleges képességek

A természetes asztaxantin hatékony antioxidánsként és biztonságos, természetes gyulladásgátlóként működik. Védelmet nyújt a bőr számára az UV sugárzás káros hatásai ellen és segíti, hogy az emberek belülről szépüljenek. Kiváló kiegészítés a sportolók és aktív emberek számára, mivel elősegíti a testi terhelések utáni felépülését. Az asztaxantin megelőzi a sport által okozott izületi gondokat, sőt erősebbé teszi a szervezetet, valamint fejleszti a ellenállóképességet. A szemek és az agy számára ugyancsak egyedülálló támogatást jelent, elsősorban olyan betegségek megelőzésében segít, mint az időskori makula degeneráció (AMD) és a szürkehályog.

A béta-karotinnal (és számos más karotinoiddal) egybevetve az asztaxantin többek között a következő tulajdonságokkal bír: Asztaxantin áthatol a vér-agy gáton és antioxidáns, és gyulladásgátló védelmet nyújt az agynak és a központi idegrendszernek. Ez egy rendkívüli jelenség, mivel a vér-agy gát egy erősen szelektáló filter, mely csak az agy által szükséges tápanyagokat engedi át és csakis tápanyacseretermékeket továbbít. Ily módon védi az agyat a vérben keringő kórokozóktól, toxinoktól és hírvivő anyagoktól. Asztaxantin áthatol a vér-retina gáton és antioxidáns, illetve gyulladásgátló védelmet biztosít a szemeknek. A vér-retina gát egy további erősen szelektáló filter, melynek hatására csak adott anyagok kerülhetnek a retinahártyára.

Szóljon hozzá!