ZETApress

hírportál

Monitor a PTE KK-n

Hiánypótló szívgyógyászati eszközöket szerzett be a PTE Klinikai Központ. A szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, illetve előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek ágynál történő monitorozására, felügyeletére használható modern és mobil eszközparkkal gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja.

A közelmúltban zárult projekt európai uniós támogatással valósult meg, a Széchenyi 2020 program vissza nem térítendő, közel 300 millió forintos támogatásának köszönhetően tudatta – Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense. Projekt címe: Kardiológiai eszközök beszerzése a Pécsi Tudományegyetem részére. Projekt azonosítószáma: EFOP-2.2.23-21-2022-00013. A projektről bővebb információt idekattintva olvashatunk.

A szív- és érrendszeri megbetegedések hazánk halálozási és megbetegedési statisztikájának élén állnak. A PTE KK kardiológiai eszközfejlesztésének célja a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri halálozási okok csökkentése, valamint a megbetegedések legkorszerűbb eszközökkel történő diagnosztizálása és kezelése volt. Az eszközfejlesztések kiemelt jelentőségűek annak okán is, hogy a világjárvány következményeként továbbra is igen jelentős számú a poszt-COVID szindrómás kardiológiai beteg.

A PTE KK Szívgyógyászati Klinika Baranya, Tolna, Somogy vármegye regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumaként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, valamint a kardiológiai szakambulancián éves szinten közel ötvenezer vizsgálatot végeznek el. A PTE KK I. Számú Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékén mintegy húszezer járóbeteg vizsgálat történik és több mint 1200 fekvőbeteget gyógyítanak évente.

Érthető tehát, hogy erre a két klinikára kerültek azok az új, modern eszközök, melyek a betegek monitorozását segítik, közvetlenül a betegágy mellett. A két említett klinikára egy-egy felső-kategóriás echokardiográf készüléket szereztek be a projekt keretében, melyek a szív- és érrendszeri ellátás minőségi javulását jelentik a regionális centrumként működő klinikák számára. Ezen felül beszereztek még telemetriás és betegmonitorozó rendszert, kettő darab úgynevezett sürgősségi kocsit, valamint szintén két darab asztali pulzoximétert, amely az oxigén telítettség, illetve a pulzusszám ujjon keresztüli mérésére szolgál.

Szóljon hozzá!