ZETApress

hírportál

Mentők az egyetemen

Ma délelőtt átadták a felújított budai mentőállomást. Az Alkotás úti beruházás 2,5 milliárd forintból valósult meg a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem területén. A beruházás a TE bővítési projektje keretében egyedi kormánydöntés kapcsán hazai kormányzati forrásból készült el.

Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta: hatalmas dolog, ha azoknak tudnak segíteni, akik hivatásuknak választották az életmentést, és az is nagy öröm, hogy a felújítást össze tudták hangolni a Testnevelési Egyetem bővítésével. – Az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb mentőállomása jött létre – mondta hozzátéve: külön öröm, hogy gyorsan, összehangoltan zajlott az átépítés és kreatív megoldások születtek.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy a budai mentőállomás kiemelkedő színvonalú lett a gépészettől a pihenőhelyek kialakításán át a garázsig. – Ez nemcsak egy mentőállomás, itt minden adott, hogy a bajtársak két riasztás között feltöltődjenek, ami rövid időt jelent, hiszen a főváros egyik legforgalmasabb mentőállomása a budai – fogalmazott hozzátéve: az elmúlt húsz évben több mint félmillió emberen segítettek a budai állomás munkatársai. A mentőállomás alapterülete 1800 m2 lett, ami duplája a korábbinak, és nyolc mentőegység teljesít itt szolgálatot.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester felidézte, hogy a budai mentőállomást húsz éve létesítették ezen a helyen. Nem gondolta volna, hogy ilyen nehéz jó helyet találni egy mentőállomásnak, hiszen részese volt azoknak a vitáknak, amelyek arról szóltak: lehet-e máshová helyezni a létesítményt. – Itt Buda közepén tökéletes helyen van a mentőállomás, kiszolgálja a hidegkútiakat és a lágymányosiakat is, de az Erzsébet híd közelsége miatt a pesti oldal is könnyen elérhető – mondta.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a felújítással minden olyan igény megvalósult, amellyel a mentési munka a legmagasabb színvonalon végezhető. Felidézte, hogy az építkezés során a mentőállomás bekerült az egyetem területére, majd szintén a felsőoktatási intézmény volt az egyetlen, amely hajlandó volt területére integrálni az állomást. – Ez az egyetem társadalmi felelősség-vállalásába is beleillik – mondta.

Böröcz László, a Miniszterelnökség Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztosa úgy fogalmazott, hogy az Országos Mentőszolgálat egy olyan örökség és tradíció, ami nem a falak erejében, hanem tagjainak a lelkében rejlik. – Büszkék lehetünk azokra, akik nap mint nap segítenek a bajba jutotton. A segítségkérésre felkészült, kitartó, munkájukat magas szakmai színvonalon végző mentősök reagálnak – mondta.

Szóljon hozzá!