ZETApress

hírportál

CT- és MR-vizsgálatok

Adjon részletes választ a belügyminiszter a CT és MR-vizsgálatok államosítása hírére felmerülő, aggasztó kérdésekre! – kéri Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A kormány legújabb ötlete tovább nehezíti az egészségügy súlyos állapotát, ugyanis az utolsó pillanatban két nagyon jelentős egészségügyi tárgyú változtatást tartalmazó módosító javaslatot nyújtottak be a költségvetéshez, melynek értelmében a CT- és MR-vizsgálatok elvégzését a jövőben a kormány gyakorlatilag államosítaná.

A jelenlegi helyzetben azonban a vizsgálatok mintegy egyharmadát magáncégek végzik, az egészségbiztosító pedig fizeti az általuk meghatározott fix árat a beteg helyett. Figyelembe véve, hogy a fizetős, nem TB támogatott ellátás keretében kevesebben engedhetik meg maguknak ezeket a vizsgálatokat, rengeteg embert érinthetnek a mostani változtatások.

A Magyar Orvosi Kamara levele szerint a kormány lépése tovább rontja a kritikus mértékű szakemberhiányt, mindez növelheti a várólistákat és rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit. Ráadásul az uniós átlaghoz képest hazánkban veszítjük el a legtöbb embert olyan betegségben, mely megelőzhető lett volna, ha időben felismerik a problémát.

Mindezekre tekintettel Gurmai Zita országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes Pintér Sándorhoz fordult, hogy kiderüljön, milyen garanciákat vállal a kormány arra vonatkozólag, hogy az előbb elsorolt aggályaink nem igazolódnak be – tudatták sajtósaik. A beadványban az alábbi kérdéseket tette fel a belügyminiszternek:

Milyen hatásvizsgálat alapján döntöttek arról, hogy a jövőben az önkormányzati járóbeteg-szakellátás keretében kizárólag költségvetési szervvel lehet finanszírozási szerződést kötni?

Milyen hatásvizsgálat alapján döntötték el, hogy kizárják a magánszolgáltatókat a közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatokat végzők köréből?

Hány önkormányzatot és beteget érint az 1) kérdéssel érintett változtatás?

Hány szolgáltatót és beteget érint a 2) bekezdéssel érintett változtatás?

Hogyan fogják pótolni azokat a többletforrásokat az egészségügyből, amelyeket az önkormányzatok ezekre a szolgáltatásokra tekintettel az egészségügyre fordítottak?

Tudja-e garantálni Miniszter Úr, hogy a várakozási idő sehol nem fog nőni a változtatások következtében?

A módosítás alapján számos esetben van lehetőség a szabályoktól való eltérésre hiánypótló állami szolgáltatás esetén vagy ellátási érdekből. Mikor alkotják meg azt az objektív szempontrendszert, amely alapján ezekben a kérdésekben dönteni fognak?

Szóljon hozzá!