ZETApress

hírportál

Múzeumi véradás

A Magyar Nemzeti Múzeum, a WHO Magyarország, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közös véradást szervezett az MNM Dísztermében, amely jelenleg is zajlik. Délelőtt a múzeumi dolgozók adhatnak vért, 14 órától pedig bárki, aki ellátogat a helyszínre. A tegnapi Baross téri véradókampányról idekattintva olvashatunk.

Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, hogy a Múzeum és a véradás között az összekötő kapocs az önzetlenség, hiszen ez nemcsak a véradáshoz szükséges, a közgyűjtemények is ebből táplálkoznak. Az adományozással egy picivel többek lehetünk akár a Múzeumról, akár pedig a véradásról legyen szó. Természetesen az utóbbi egy magasztosabb dolog, hiszen ezzel emberi életeket menthetünk.

Kardos István kiemelte, hogy a szervezet 1939 óta szervez véradásokat, hatalmas hagyománya van annak, hogyan szólítsa meg az embereket olyan események szervezésével, mint például, ami most zajlik a Nemzeti Múzeumban. A Magyar Vöröskereszt főigazgatója leszögezte, hogyha ilyen programokon keresztül a Magyar Vöröskereszt népszerűsíteni tudja a véradást, akkor még hosszú ideig fenn lehet majd tartani ezen események megszervezését.

Haris Hajrulahovic, a WHO magyarországi irodájának vezetője beszédjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a véradás a közösségi értékek népszerűsítése, a közösségi szolidaritás és a társadalmi kohézió erősítése, valamint az emberek egymás iránti törődésére és a gondoskodó közösség építésére való ösztönzés.

Dr. Nemes-Nagy Zsuzsa kifejtette, hogy a vér egy különleges emberi szövet, ami semmi mással nem pótolható csak az emberek adományával. Nagyon sokak életét lehet megmenteni azzal, ha valaki vért adományoz, de születéskor, sürgősségi és tervezhető beavatkozásoknál is nagy segítséget jelenthet. Az Országos Vérellátó Szolgálat Közép-magyarországi Régió Központ igazgató-főorvosa mindenkit arra kér, hogy aki teheti, adjon vért.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a Múzeumban a múlt kapcsolódik össze a jelennel, így aki az esemény keretében vért ad, az szintén a múltban tesz valamit, amely néhány nap múlva majd a jelenben nagy hatással lesz emberek életére.

Szóljon hozzá!