ZETApress

hírportál

Megvan az EGYELV

Több éves szakmai munkát és sikeres szakmai konferenciákat követően ma délután a Száva utcai Bornemissza Péter Gimnázium Auditóriumában megalakult az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért azzal a céllal, hogy a most felnövő és a következő generációk minél kevesebb negatív és minél több pozitív gyermekkori élményt éljenek át.

A gyermekkor fontos szerepet játszik egy felnőtt személyiségének kialakulásában, hiszen a szülőktől ellesett példa alapján formálódik az alaptermészet. Ezért a negatív gyermekkori élmények meghatározók a felnőttkorban kialakuló személyiségzavar, szenvedélybetegség, önveszélyeztetés és öngyilkosságra való hajlam kialakulásában. Ráadásul a kutatási adatokból arra lehet következtetni, hogy egy-egy gyermek nem csak egy gyermekkori negatív élményt szenvedett el, vagyis az ACE-k (Adverse Childhood Experiences) halmozódnak.

Akik halmozottan tapasztaltak meg negatív gyermekkori élményeket, későbbi életük során több egészségügyi kockázattal rendelkeznek. Körükben többszörösére nő az alkoholizmus és a droghasználat kockázata, de a szorongás, a depresszió vagy az öngyilkossági kísérletek száma is megnő. Fontos látni, azt is, hogy az ACE-ek nem csak halmozódnak, de át is adódnak, szülőről gyermekre, majd az ő gyermekeikre.

A gyermekkori negatív élmények kialakulásának megelőzése sokrétű társadalmi kérdés, az első lépés a szülők oktatása, felvilágosítása és segítése kell legyen, majd kiemelt kérdés a gyermekekkel foglalkozó szakemberek tájékoztatása, továbbképzése, érzékenyítése a témával kapcsolatban. Pontosan ezért az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért fő célja társadalmi összefogás elérése a gyermekek jobb lelkivilágának elősegítése érdekében, tudományos alapokon, a média támogatásával. Másfelől cél a tudatosság, az elsődleges megelőzés, továbbá kezelés nyújtása a gyermekek lelkivilágának megsegítése céljából.

Az egyesület elképzelése szerint a társadalom minden rétegét elérő mentális védőoltás-sorozattal (tájékoztatás, ismeretterjesztés, prevenciós tevékenységek és kiadványok, képzések, korai beavatkozás) kívánják megelőzni a negatív gyermekkori élményeket, és elősegíteni a rezilienciát (lelki ellenállóképességet).

Ennek során az egyesület tagjai kutatásokat folytatnak majd az egészségmegőrzés összes területén, kiemelten a gyermekkori negatív élmények kialakulásának és hatásainak, valamint a megelőzésének és kezelésének témájában, de szakembereknek és a lakosságnak szóló elektronikus és papír alapú tájékoztató anyagok készítése, valamint prevencióval foglalkozó kongresszusok és virtuális konferenciák szervezése is a szakmai munka része lesz.

Az egyesületi tagok önkéntesen és ingyenesen végzett munkája alapján primer prevenciós programokat állítanak össze a fiatalok (potenciális gyermekvállalók), óvodák, iskolák dolgozói számára a problémák felismerésére, valamint olyan felületet (szolgáltatást) is biztosítanak majd, ami a potenciális, meglévő szervezetek lehetőségeit és elérhetőségeit tartalmazza. Az egyesület ezen a felületen elsősorban tagjai önkéntes, ellenszolgáltatás nélküli munkáját kívánja koordinálni, és közzétenni.

A szakmai tevékenység munkacsoportokban zajlik, lesznek célzottan szakembereknek – házassági tanácsadói, szülésznői, védőnői, bölcsődei, óvodai, általános és középiskolai pedagógusoknak – szóló speciális munkacsoportok, de terveznek például ártalomcsökkentő, kutatói és kommunikációs munkacsoportot is. Az egyesületet öt fős elnökség vezeti, elnöke: dr. Makara Mihály, tagjai: Fekete-Gál Martina, Vidor Eszter, prof. dr. Rókusz László és dr. Horváth Béla. Bővebbet honlapjukon olvashatunk.

Szóljon hozzá!