ZETApress

hírportál

Elmaradó nyári örömök

A nyár tagadhatatlanul a szerelem évszaka. A lenge nyári ruhák, a kellemes, langyos esték, a nyaralások élményei nemcsak az új szerelmek születését, de a régi párkapcsolatok felpezsdítését is segíthetik. Mindezek ellenére férfiak százezrei számára ez az időszak nem a felhőtlen kikapcsolódásról, hanem a szorongásról, a szexuális együttlétek kerüléséről szól.

A május végétől szeptember elejéig tartó időszakban párok tízezrei döntenek úgy, hogy a mindennapi munka fáradalmai után valamelyik tengerpart pálmafáinak árnyékában keresnek kikapcsolódást. Egy-egy hosszabb nyaralás távol a gondoktól kiváló alkalom lehet a kapcsolat elmélyítésére, közös élmények megélésére és nem utolsósorban egy kis változatosságra a szexuális életben. Abban az esetben, ha a vágy mindkét félnél hasonló mértékben ?csap fel?, a nyaralás minden szempontból kiváló lehet.

Viták a pálmafák árnyékában

Akkor azonban, ha például a férfipartner merevedési zavarban szenved, az együtt töltött hetek súlyos feszültségekhez, vitákhoz vezethetnek. Sajnos a problémában érintett férfiak jelentős részére jellemző, hogy titkolni próbálja párja elől a kialakult helyzetet, mindent megtesz a szexuális együttlétek kerüléséért. Ez a rendkívül rossz ?taktika? a mindennapi rohanásban gyakran beválik, lehet hivatkozni a munkahelyi stresszre, a túlhajszoltságra.

Nyaraláskor azonban hirtelen elfogynak a kifogások, a hölgypartner joggal várhatná el, hogy a zavaró külső tényezők megszűnésével minden visszaálljon a régi kerékvágásba. Ilyenkor a ?sarokba szorított? férfiak gyakran még mindig képtelenek őszintén beszélni párjukkal, idegesen reagálnak, sőt számos esetben feleségüket, élettársukat teszik felelőssé a kialakult helyzetért. Ezek után érthető, hogy a kikapcsolódásnak indult utazás mindkét fél számára csak rossz emlék marad a hazatérés után.

Megoldás az őszinteség

A férfiaknak fontos tudniuk, mint mindig, itt is az őszinteség a legjobb megoldás, hiszen a merevedési zavar ?magától? általában nem múlik el, sőt egyre súlyosabb lesz, fokozva ezzel az önértékelési problémákat, mélyítve a szakadékot köztük és párjuk között. Szerencsére ma már vannak olyan anonim megoldások, ahol az érintett férfiak számos hasznos információt találhatnak a problémáról.

Egy honlapon például párkapcsolati kvízt és a családon belüli kommunikációt segítő tippeket találnak, valamint lehetőségük van arra is, hogy megkeressék a hozzájuk legközelebb eső urológus, vagy andrológus szakorvos elérhetőségét. Ezután a következő lépés lehet egy kellemes vacsora, vagy kirándulás alkalmával őszintén beszélni a problémáról, és segítséget, támogatást kérni a partnertől.

Ne kezdjünk öngyógyításba!

Az Interneten és ?szájhagyomány? útján is terjednek különböző, a merevedési zavarra ?biztosan ható? csodaszerek. Ezeket a legtöbben azért választják, mert el szeretnék kerülni a szakorvos felkeresését. Aki így tesz, többszörös kockázatot vállal. Egyrészt a bizonytalan eredetű, és összetételű készítmények hatástalanságuk mellett akár egészségre káros anyagokat is tartalmazhatnak, másrészt a merevedési zavar olyan súlyos betegségek előjelzője is lehet, mint például a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség.

Nem szabad tehát öngyógyításba kezdeni, hanem fel kell keresni urológus, andrológus szakorvost, aki egyszerre tudja megállapítani a probléma kiváltó okait (megelőzve ezzel egy súlyosabb betegséget), és javasol hatékony, a páciens igényeit figyelembe vevő terápiát. Mindezekből látszik, van segítség, sőt akár még a nyaralás előtt érdemes orvos fordulni, annak érdekében, hogy a várt közös utazás ne viták forrása, hanem valóban feledhetetlen nyári élmény legyen.

Szóljon hozzá!