ZETApress

hírportál

Robotok a műtőkben

A legkorszerűbb orvostechnológia, digitális műtő, robotok, streamelhető beavatkozások – láttuk délelőtt az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) megújult műtőkomplexumában. A 350 milliós eszközberuházás és a digitális műtő koncepciójába illeszkedő informatikai fejlesztés a világ élvonalába emelte az intézményt.

Beépített kamerák kereszttüzében, vadonatúj idegsebészeti eszközökkel kezdhették meg a munkát az OMIII idegsebészei a csaknem egy évig tartó nagyszabású rekonstrukciót követően idén februárban.

A 2021-ben az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, valamint az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet fúziójával létrejött Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb idegsebészeti és klinikai idegtudományi intézete. Vezető szerepe van az epilepsziasebészetben, az agyi értorzképződmények következtében létrejött agyvérzések kezelésében, a gyermek-idegsebészetben, de az agytumorok kezelésében is. Világszinten is élen jár az innovatív idegsebészeti technikák kifejlesztésében, mint például a brain-machine interface kutatásban vagy új neuromodulációs technikák bevezetésében. A magas színvonalú betegellátást a legmodernebb orvostechnológiai eszközök segítik. Mesterséges intelligenciát használnak a stroke-diagnosztikában, itt hajtották végre Magyarország első robotasszisztált agyműtétjét, valamint a 3D képi megjelenítésre alkalmas exoscope technológiát is az intézetben alkalmazták először. Műtőiben évente mintegy négyezer beavatkozást hajtanak végre.

A most megvalósult felújítás során új orvosi műszereket telepítettek a műtőkbe, valamint a betegellátás és a műtét folyamán keletkező adattömeg tárolására, továbbítására és valós idejű megjelenítésére alkalmas informatikai hálózatot építettek ki. Mindez jelentősen megkönnyíti a multidiszciplináris munkacsoportok számára a műtétek közbeni döntéshozatalt, a szakszemélyzet hatékony együttműködését, a műtői munka szervezését és a biztonságos betegellátást. – Ez számunkra olyan előrelépés, amivel a mai napon informatikailag is fölzárkóztunk a világ legjobban felszerelt intézeteihez – mondta dr. Erőss Loránd, az intézet főigazgató főorvosa.

Az informatikai fejlesztés részeként a műtőkben a betegadatok, az MR- és CT-képek, valamint a műtét alatt keletkező képi adatok – mint a mikroszkóp, az endoszkóp felvételei – rendelkezésre állnak, strukturáltan tárolódnak, és zárt, nagy sebességű képtovábbító rendszeren keresztül oktatás céljából az intézeten belül kontrolláltan láthatóvá tehetők. A műtét közben kivetített képek streamingtechnikával a műtőn kívülre is továbbíthatók, ami a hazai és nemzetközi posztgraduális képzés területén nyit új távlatokat. Mi az A-épületszárny II. emeleti könyvtárában hallottuk-láttuk az eseményeket, melyek az M-épületszárny II. emeleti 4 műtőjében történtek.

Szóljon hozzá!