ZETApress

hírportál

Mitől gyógyul a depresszió?

Lassan kapcsol a pszichiáter szakma. Bár 2022-ben egy tudóscsapat feltárta: nem az agy kémiája felelős a depresszióért, mégis vannak pszichiáterek, akik ugyanolyan lendülettel terjesztik ezt az elméletet továbbra is – tudatta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány .

Legutóbb az RTL reggeli műsorában hangzott el, hogy depresszió esetén érdemes pszichiáterhez fordulni, mert a gyógyszer segíthet; a megkérdezett pszichiáternő arról beszélt, hogy a súlyos depresszióért az agy kémiai folyamatai a felelősek. Pedig a tavalyi, Londonban elvégzett kutatás arra jutott: erre nincs tudományos bizonyíték.

Voltaképp egyáltalán nem csoda, hogy pszichiáterek továbbra is tényként terjesztik a tavaly megdőlt, a depresszió oka az agy kémiai egyensúlyzavara teóriát, hiszen évtizedek óta ezen az elméleten alapszik a depresszió pszichiátriai szerekkel történő kezelése. Arról már nem is beszélve, hogy évtizedek alatt e szerek felírása milyen dollármilliárdos hasznot hozott a pszichiátriának és a gyógyszergyáraknak egyaránt.

De hogyan is dőlt meg ez az oly népszerű és közismert elmélet, mely szerint a szerotonin nevű anyag egyensúlyának felborulása okozza a depressziót? A University College London pszichiáterprofesszora, Joanna Moncrieff kutatócsoportjával szisztematikusan összevetette a szerotonin és a depresszió kapcsolatát kutató minden korábban elvégzett, főbb vizsgálatot. Az eredmények pedig ellentmondanak minden olyan feltételezésnek, melyekre a depresszió gyógyszeres kezelései alapulnak.

A 2022 nyarán napvilágot látott, nagy port felvert eredményekkel kapcsolatban Moncrieff így nyilatkozott: A depresszió szerotonin-elmélete az egyik legbefolyásosabb és legtöbbet kutatott biológiai elmélet a depresszió eredetéről. Tanulmányunk azt mutatja, hogy ezt a nézetet nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Megkérdőjelezi az antidepresszánsok alkalmazásának alapját is.

A pszichiátria részéről roppant praktikus megoldásnak tűnhetett, hogy minden lelki probléma gyökere egy kémiai anyag legyen, amely könnyen megjavítható néhány tablettával. Ez azonban leginkább oda vezetett, hogy emberek milliói váltak függővé ezektől az erős tudatmódosító szerektől, amelyekről a leszokás is kész tortúrát jelent.

Az antidepresszánsok hatékonyságával kapcsolatban egyébként is merültek már fel komoly kételyek. Az USA-ban húsz év alatt (1987 és 2007 között) megnégyszereződött a depresszióval kezeltek száma, és ez azóta is fokozatosan emelkedik. A depresszió előfordulási gyakorisága mégsem csökkent ez idő alatt egy szemernyit sem. A hollandiai Groningeni Egyetemen készült tanulmányban a kutatók áttekintették ennek lehetséges magyarázatait. A tanulmányt Johan Ormel vezette, és a Clinical Psychology Review című szaklapban jelent meg. A cikk így írt: A hatékony kezelések fokozott elérhetőségének meg kellene rövidítenie a depressziós epizódokat, csökkentenie kellene a visszaeséseket, és visszafognia a kiújulásokat. Ezeknek a kezelési előrelépéseknek együtt egyértelműen a depresszió alacsonyabb előfordulását kellene eredményezniük. Megtörténtek ezek a csökkenések? A gyakorlati válasz egyértelműen NEM!

A kutatók szerint a diagnózis és a gyógyszeres kezelés csökkenti az emberek cselekvőképesség-érzését – azt a hitüket, hogy változtatni tudnak az életükön. Ez lényegében azt jelenti, hogy a depresszió elleni kezelés depressziós gondolkodásmódhoz vezet: ahhoz, hogy ezek a negatív érzések állandók és megváltoztathatatlanok. Ráadásul a diagnózis és a gyógyszeres kezelés meggyőzi az embereket arról, hogy neurobiológiai problémájuk van, amelyet orvosilag kezelnek. Így nem is próbálkoznak olyan tevékenységekkel, amelyek enyhítik a depressziót, mint például a testmozgás, a kellemes elfoglaltságok növelése, a stresszes helyzetek csökkentése, stb.

Pedig számos tanulmány szerint a testmozgás önmagában ugyanolyan jó, mint az antidepresszánsok az enyhe vagy közepesen súlyos depresszió kezelésére, sokkal kevesebb potenciális ártalommal. Más elemzések szerint a testmozgás megelőző hatású. Ha tehát a diagnózis és a kezelés elhiteti az emberekkel, hogy a kémiai egyensúlyhiányra a gyógyszerek jelentik a megoldást, akkor nem biztos, hogy motiváltak lesznek arra, hogy kipróbálják az olyan alternatívákat, mint a testmozgás, annak ellenére, hogy ezek sikerét komoly bizonyítékok támasztják alá.

Szóljon hozzá!