ZETApress

hírportál

Vitán felül

Szokodi Csaba, az Amerikai Kereskedelmi Kamara Egészségügyi Bizottságának elnöke és munkatársai arról számoltak be, hogy a szervezet Hogyan tovább, egészségügy? ? címmel öt fórumból álló vitasorozatot rendezett. Sajtótájékoztatójukon Szarvas István járt.

A fórumok összegzéseként az AmCham Vitán felül címmel egy kiadványt jelentetett meg, melyben a megbeszélések alapján kialakított gondolatokat foglalta össze az egészségügy helyzetére vonatkozóan. A kiadvány alapüzenete, hogy az egészségügyi ellátás világszerte, így Magyarországon is olyan ? az emberek mindennapjait érintő ? hatalmas kihívás az egyes kormányoknak, amely csak választási ciklusokon átívelő, hosszú távú, konszenzuson alapuló programokkal oldható meg.

Tevékenységük arra irányul, hogy az egészségügyi szektor állami megítélése megváltozzon: profitorientált üzleti kör helyett egy nagy tudással rendelkező, tapasztalt és megbízható partnerként tekintsenek rá. Vitasorozatukon, az egészségügyi témában jártas szakértők és szakpolitikusok vettek részt, így Székely Tamás egészségügyi miniszteren kívül elődei: Rácz Jenő, Mikola István, Kökény Mihály is ott voltak.

Párbeszédet az alábbi témákban folytattak: állami felelősségvállalás határai az egészségügyben; népegészségügyi trendekre alapozott egészségpolitikai stratégia; népegészségügyi mutatók alapján történő forrásallokáció; magánforrások bevonásának lehetőségei az egészségügyben, szektorsemleges finanszírozás; szabad szellemi foglalkozású orvos jogállása, a gyógyító orvos, mint gazdasági hatékonysági tényező; gyógyítás és megelőzés, járulékfizetés; fenntartható-e, finanszírozható-e az egészségügy?

Sinkó Eszter, a kiadvány egyik szerzője hangsúlyozta: változni kell az egészségügyi rendszerek fontosságáról alkotott képnek a kormányok felfogásában. Nemcsak annak köszönhetően, mert ?általuk? politikai választásokat lehet nyerni, vagy éppenséggel veszíteni, hanem azért is, mert kiderült, hogy az ellátórendszerek különböző áttételeken keresztül lényegesen nagyobb súlyt képviselnek az országok gazdaságában, mint ahogy korábban szakértőik vélelmezték.

Szóljon hozzá!