ZETApress

hírportál

Őssejtterápia Pécsett

Mostantól őssejt terápiával is gyógyítják a PTE KK-ban a Crohn-betegség egyik változatát. A Crohn-betegség egy olyan gyulladásos bélbetegség, amely a lakosság mintegy 0,5%-át sújtja, és az esetek többségében a fiatal felnőtteket érinti. Magyarországon kb. 45-50 ezer Crohn-beteg él.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központban tegnap történt meg az első két betegnél az őssejtbeültetés, így mostantól lehetőség van a végbélsipollyal szövődött betegség esetén az úgynevezett őssejt terápiára, az I. Számú Belgyógyászati Klinika és a Sebészeti Klinika együttműködésében – tudatta Kottász Gergely sajtóreferens.

A Crohn-betegség a teljes tápcsatornát érintheti a szájüregtől a végbélnyílásig, bárhol okozhat kisebesedést, kifekélyesedést. A betegség az elnevezését a kórképről először beszámoló amerikai Burrill Bernard Crohn belgyógyászról kapta.

Dr. Baracs József, a PTE KK Sebészeti Klinika adjunktusa elmondta: A Crohn-betegség krónikus, egész életen át fennállhat, és alapjaiban véve nem gyógyítható, de folyamatos kezeléssel és gondozással elérhető a tünetmentesség. Pontos oka a mai napig nem ismert, csak hajlamosító tényezőkről, illetve rizikó faktorokról beszélhetünk. Ilyenek a genetikai hajlam, az autoimmun eredet, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, a bélnyálkahártya épségének megbomlása, a pszichológiai faktorok, illetve a dohányzás. A Crohn-betegség vezető tünete a fogyás, a nyákos, időnként véres hasmenés, és a görcsös hasi fájdalom – tájékoztatott az adjunktus.

A Crohn-betegség sikeres kezelése gasztroenterológus belgyógyász és sebész közötti szoros együttműködést igényel. A gyógyszeres biológiai terápia mellett végbélsipolyok esetén a sebészek egy speciális, a váladék ürülését segítő fonalat helyeznek be, mely lehetővé teszi a fokozatos gyógyulást. A végbél körüli Crohnos sipolyok kezelésében jelent áttörést az őssejt terápia, amely során közvetlenül a járatba történik az őssejtek befecskendezése. Klinikai vizsgálatban összehasonlították az őssejtekkel kezelt, valamint a placeboval kezelt betegek gyógyulási arányát, amely azt mutatta, hogy az őssejt terápia jól tolerálható volt, és az állapotjavulás szignifikánsan magasabb volt az őssejtes csoportban.

A PTE Klinikai Központban mostantól tehát lehetőség van a Crohn-betegek végbélsipolyainak ezzel a módszerrel történő gyógyítására az I. Számú Belgyógyászati Klinika és a Sebészeti Klinika együttműködésében. Az őssejtek sajátja, hogy bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, attól függően, milyen szövetbe kerülnek. Ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulnak át, és így segítik a sipolyok záródását. – Várakozásunk szerint a kezelés jelentős előrelépést jelenthet régiónkban a sipolyozó Crohn-betegek gyógyításában! – adott hangot örömének Baracs József doktor.

Szóljon hozzá!