ZETApress

hírportál

TOP-patikák, patikusok

Megvannak az Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám-díj győztesei – derült ki a belvárosi sajtótájékoztatón. A pályázatokról további részletes információkat az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám honlapokon találhatunk.

2010 óta minden évben a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával a gyógyszerészeknek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adnak munkájukhoz, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke részletezte, hogy az Év Gyógyszerésze számukra azért fontos, mert láthatóvá válnak azok az akár kistérségekben dolgozó gyógyszerészek, akik nagyon sokat tesznek az egészségügyi ellátórendszerben nemcsak a gyógyszerellátás, hanem általános értelemben véve a betegellátás és az alapellátás területén a páciensek egészségéért. Évről évre nagyon sok tapasztalatot gyűjtenek be a területi munkáról, a kórházi munkáról, igazgatásban dolgozó gyógyszerészek munkájáról, és ezeket a szakmai anyagokat teszik közkinccsé a most megjelent könyv kiadványban. A XXXII. Magángyógyszerészek Országos Kongresszusán ők vették át a díjakat:

I. helyezett: dr. Virágné dr. Vizdák Márta
II. helyezett: dr. Prugberger Sára Anna és Vargáné dr. Tóth Katalin
III. helyezett: dr. Gyuricza Anett
Különdíjak: dr. Rozmán Dávid és dr. Sebők Ágnes

A győztes pályamunkát beadó gyógyszerész és a legtöbb szavazatot kapott győztes patika egy kortárs műalkotást is magáénak tudhat, mely méltóképpen jelzi az elért eredményt a patikalátogatók számára. A pályázatokat bíráló szakmai zsűri tagjai: dr. Mikola Bálint, Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke; prof. dr. Szökő Éva, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnök; dr. Samu Antal, Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöksége tagja, prof. dr. Csóka Ildikó, Tanszékvezető egyetemi tanár SZTE és prof. dr. Halmos Gábor egyetemi tanár – Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Kar.

Dr. Virágné dr. Vizdák Márta, az Év Gyógyszerésze 2022. I. helyezett választott témája volt a Lakossági gyógyszerellátás – mire tanított a Covid. Elmesélte, mennyire meglepődött, hogy a páciensek elkezdték gyűjteni számára a szavazatokat, és ezt egy közösségi média felületen tudta meg. Májusban értesült róla, hogy bekerült a legtöbb 20 szavazatot kapott gyógyszerész közé. Ekkor már tudta, milyen témában szeretné írni a pályamunkáját. Személyes ügy miatt választotta a témáját, ugyanis 2020 márciusában már sajnos megfertőződött az első hullám idején a családjával együtt. Az akkor egy hónapos kislánya nagyon súlyos posztkovid tüneteket produkált, ezért mint édesanya kezdett el a témával foglalkozni. Ezt követően a szakmájában tudta kamatoztatni az akkor megszerzett tudást. Felismerte, hogy a gyógyszerészeknek új kihívással kell megbirkózniuk a Covid miatt, a dolgozatában különböző epidemiológiai kategóriákba csoportosította a tennivalókat, ehhez kapcsolódóan fogalmazott meg különböző állításokat, tapasztalatokat és javaslatokat. Fontosnak tartotta az aktuális vírus variáns ismeretét. A praxis közösségek együttműködését kiemelten fontosnak tartja ilyen helyzetben.

Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a Kedvenc Patikám-szavazáson nagyon szoros volt a küzdelem az 1-3. helyért, és kis különbség volt az első 4. helyet megszerző patikai szavazatok között is. Ennek a pályázatnak a győztese a hagyományoknak megfelelően a lakosság véleménynyilvánítása alapján került kiválasztásra. A szavazatokért versenybe szállhatott az ország bármely közvetlen lakossági ellátást biztosító patikája. A legtöbb szavazatot kapott patika nyerte el a Kedvenc Patikám-címet. Torjai Gábor kitért arra, hogy a pályamunkák kapcsán mennyire fontos hogy továbbadható formátumba kerüljenek, így az idén megvalósult egy régi igény, és megjelentetésre került a Válogatás az Év Gyógyszerésze pályamunkákból című könyv, amelybe válogatottan az elmúlt 11 év díjazott pályamunkái kaptak helyet, egyúttal képviselve Magyarország minden térségét. Kedvenc Patikám-nyertesek:

1. Zafír Gyógyszertár 2484 Gárdony, Balatoni út 62.
2. Szent Sebestyén Gyógyszertár 2094 Nagykovácsi, Lenvirág park 1.
3. Arany Oroszlán Gyógyszertár 7682 Bükkösd, Kossuth Lajos utca 11.

Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke összegezte, hogy a könyv összeállítása során kategorizálták a különböző területeket, amivel a gyógyszerészi gondozás során foglalkoznak. Ez talán három jelentős területet jelent: primer, szekunder és a tercier prevenció. A primer prevencióban a hangsúly azon van, hogy minél tovább maradjunk egészségesek. Segítenek a gyógyszerészek tehát az egészséges életvitellel kapcsolatos különböző termékekkel megismertetni a pácienst. Utána következik a szekunder prevenció, amikor a gyógyszerész a mindennapi munkájában, például szűrő munkában lép fel, legyen ez egy diabétesz, hypertonia vagy akár a covid. Teszteket tud ajánlani, amelyekkel különböző vizsgálatokat lehet végezni. Kiemeli az önvizsgálat fontosságát. A tercier prevenció pedig, amikor már megvan az orvos által felállított diagnózis, megvan a megfelelő gyógyszer, és ekkor a beteg felkeresi a gyógyszertárt, ezzel kapcsolatosan adnak tanácsot hogyan használja fel, milyen mellékhatások lehetnek, milyen esetleges interakciók lehetnek egy-egy használat során.

Dr. Hodossy Lajos, Roche Magyarország Kft. elmondta, a gyógyszerészi gondozás arról szól, ha egy beteg belép a patikába, és szakmai segítséget kér, ez a segítség legyen minél inkább az ő igényeire van szabva. Ez az oka annak, hogy a Roche Magyarország már régóta kiáll emellett a pályázat mellett. Tisztában van vele, hogy ez egy szemléletmód váltást igényel, és hogy ezt csupán kampányokkal nem lehet megváltoztatni, ezért eldöntötték, hogy ezt a pályázatot hosszú éveken át fogják támogatni. A kollégákkal együtt hisznek benne, akkor járnak legjobban a betegek, ha minél személyre szabottabb a gyógyításuk. Ennek a szűkebb része az, hogy igyekeznek olyan gyógyszereket fejleszteni, amelyek személyre szabottabbak, hiszen ebben vannak igazán otthon. Úgy gondolják, hogy olyan dolgokat is támogatniuk kell, ami nem kifejezetten a gyógyszerről szól, hanem arról, hogy gyógyítás folyamán résztvevőknél mindenhol egyre személyre szabottabb legyen az átadott tudás, a szolgáltatás, amit a betegek kapnak.

Szóljon hozzá!