ZETApress

hírportál

Epilepsziás fülbevaló

Epilepsziás rohamokra figyelmeztet ez az új orvostechnikai eszköz! Az mjn-SERAS-t a Neuraxpharm vezeti be a digitális egészségügyi piacra – tudatták sajtósaik. Epilepsziás rohamokra előre figyelmeztető, viselhető orvostechnikai eszközt vezet be a digitális egészségügyi piacra a Neuraxpharm.

A központi idegrendszer (CNS) gyógyítására fókuszáló, vezető európai speciális gyógyszeripari vállalat és a terméket fejlesztő mjn-neuro start-up cég olyan üzleti megállapodást írt alá, amely az mjn-SERAS-ra vonatkozóan kizárólagos kereskedelmi forgalmazást biztosít Európában. A Neuraxpharm Group (Neuraxpharm) a központi idegrendszer (CNS) gyógyítására specializálódott vezető európai gyógyszeripari vállalat és az orvosi eszközöket tervező, gyártó, valamint forgalmazó mjn-neuro üzleti megállapodást írtak alá a start-up cég által fejlesztett mjn-SERAS nevű, viselhető orvosi eszköz kizárólagos európai forgalmazásáról.

Ezzel a megállapodással a Neuraxpharm növeli az epilepsziával küzdők számára elérhető termékpalettáját, és belép a digitális egészségügyi megoldások, valamint viselhető orvostechnikai eszközök piacára. A digitális eszközök fejlesztése a központi idegrendszeri ellátás kritikus eleme, amelyben jelentős és kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. A páciensek újabb és újabb megoldásokat keresnek szükségleteik kielégítésére, az egészségügyi rendszerek pedig egyszerűsíteni kívánják az új eszközök piacra jutását, remélve, hogy ezek az új megoldások a közeljövőben mindenki számára elérhetővé válnak.

Az mjn-neuroval kötött megállapodás az összes uniós tagállamra, valamint az Egyesült Királyságra, Norvégiára, Izlandra, Liechtensteinre és Svájcra is kiterjed. Az mjn-SERAS az Európai Unió egyik egészségügyi szervétől, az Európai Egészségügyi Technológiai Intézettől (EIT Health) – a Bridgehead programnak és a Start-up Amplifier-nek köszönhetően – 2020 óta kap támogatást. A projektet 2018-ban az Európai Bizottság által kezdeményezett Horizont 2020 uniós finanszírozási program támogatta, a fejlesztésben pedig egy vállalatokból és egészségügyi szakemberekből álló konzorcium is részt vesz.

Dr. Jörg-Thomas Dierks, a Neuraxpharm CEO-ja így nyilatkozott a témában: A megállapodás az mjn-SERAS kereskedelmi forgalomba hozataláról fontos lépése a stratégiánknak, hogy végponttól végpontig terjedő megoldásokat kínáljunk az epilepsziás betegek számára. Óriási megválaszolatlan orvosi igény van új és innovatív megoldásokra, hogy az epilepsziában szenvedő betegeket segíthessük. A digitális egészségügyi piacra való belépéssel a Neuraxpharm további támogatást tud nyújtani, és élni ezzel a kiaknázatlan lehetőséggel. Folytatni fogjuk a kínálatunk bővítését, hogy új, digitális egészségügyi megoldásokat nyújthassunk az epilepsziában és más CNS rendellenességben szenvedő betegeknek szerte a világon.

David Blánquez, az mjn-neuro CEO-ja és társalapítója hozzátette: Az mjn-neuro fejlődésének egy nagyon fontos pontjánál vagyunk. A Neuraxpharmmal aláírt megállapodás jelentős mérföldköve a stratégiánknak, valamint a nagy potenciállal rendelkező epilepszia piac növelésének. A Neuraxpharmmal sok közös van bennünk: mindketten elkötelezettek vagyunk az innováció és a digitális egészségügy felé, amely az epilepsziás emberek életminősége fejlesztésének módja. Ezért biztosak vagyunk benne, hogy közösen képesek leszünk új, izgalmas célokat elérni a következő években.

Az mjn-SERAS egy olyan digitális egészségügyi megoldás, amely magasszintű segítséget nyújt az epilepsziás rohamok okozta balesetek megelőzésében a gyógyszerrezisztens pácienseknél. Ez az orvosi eszköz non-invazív, azaz orvosi beavatkozást nem igényel, érzékelője valós időben rögzíti az agy elektromos aktivitását, és a mesterséges intelligencia algoritmusainak köszönhetően jelez, ha magas az epilepsziás roham kockázata. Az eszköz 2020-ban CE-minősítést kapott Európában a BSI Grouptól, az Egyesült Királyság nemzeti szabványügyi testületétől. A klinikai vizsgálat eredményei 2023 második felében várhatók. Ez lesz az első olyan eszköz, amely a rohamok bekövetkezése előtt jelez viselőjének, időt biztosítva arra, hogy biztonságos környezetet teremthessen maga körül, segítve ezzel az esetleges balesetek és sérülések elkerülését.

Az epilepszia olyan agyi rendellenesség, amelyet kóros elektromos aktivitás jellemez. Ez kiszámíthatatlan rohamokat vagy szokatlan viselkedést és érzéseket eredményezhet, egyes esetekben pedig eszméletvesztést okozhat. A témában érintetteknél ilyen rohamok naponta többször is előfordulhatnak, balesetekhez vagy sérülésekhez vezetve. A fizikai hatások mellett az állapot kiszámíthatatlansága a mentális egészségre is negatívan hat. Az epilepsziában szenvedők körében ugyanis gyakori a szorongás, a stressz, valamint a depresszió. Hatással van az alanyok életminőségére, valamint társadalmi beilleszkedésükre, ugyanis állapotuk miatt gyakran megbélyegzik őket. Az epilepszia korunk egyik leggyakoribb krónikus neurológiai betegsége, amely egy WHO-jelentés szerint minden korcsoportban több mint ötvenmillió embert érint.

A Neuraxpharmról Group

A Neuraxpharm egy vezető európai speciális gyógyszeripari vállalat, amely a központi idegrendszer (CNS) rendellenességeinek kezelésére fókuszál, és 19 országban van közvetlenül jelen. A Permira által tanácsolt befektetésekkel maga mögött, a Neuraxpharm egyedi tudást halmozott fel a CNS piacon az elmúlt 35 évben.

A CNS-re fókuszálva a Neuraxpharm érett márkákat, hozzáadott értékű gyógyszereket, generikumokat, vény nélkül kapható termékeket, orvosi kannabiszt és tablettán túli megoldásokat (digitális egészségügy és orvostechnikai eszközök) fejleszt és forgalmaz, és folyamatosan igyekszik hatásos, magas minőségű és elérhető CNS kezelési lehetőségek széles körét kínálni Európában. A Neuraxpharm több mint 50 országban van jelen termékeivel. Spanyolországban Lesvi-ben és Inke-ben lévő saját gyáraiban gyógyszeripari termékeket, valamint gyógyszerhatóanyagokat is gyárt. További információk idekattintva olvashatók.

Az mjn-neuro

Az mjn-neuro egy 2014-ben alapított gironai székhelyű start-up, amely orvostechnikai eszközöket tervez, gyárt és forgalmaz az emberek életminőségének javítása céljából. Első világszintű terméke az mjn-SERAS orvostechnikai eszköz, amely korán figyelmeztet az epilepsziás rohamokra. A terméket tavaly kezdték el forgalmazni Spanyolországban, és már számos megállapodást kötöttek az Egyesült Királyságban és Hollandiában is. Az mjn-neuro folyamatosan dolgozik az egyéb neurológiai betegségek kezelésére vonatkozó új megoldások fejlesztésén, együttműködve klinikai és technológiai központokkal. Az mjn-neuro sűrűn konzultál az orvosokkal, amely segíti az orvosok és betegek igényeinek és problémáinak megértését és az azokra való legjobb megoldás megtalálását, akár eszközök, technológiák vagy mesterséges intelligencia által. További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!