ZETApress

hírportál

Az élet szolgálatában az élet végén

Június 7-e és 9-e között Budapesten kerül megrendezésre az Európai Palliatív Ellátási Szövetség 10-ik kongresszusa (EAPC 2007). A kongresszus célja, hogy a világ legnagyobb és legszínvonalasabb palliatív terápiával kapcsolatos szakmai eseményeként megismertesse a látogatókat a legfrissebb kutatási eredményekkel, terápiás módszerekkel, és lehetőséget adjon a hospice ellátással kapcsolatos aktuális kérdések megvitatására.

A hospice és palliatív ellátás aktív, összetett gondozási forma azon betegek számára, akik súlyos, előrehaladott gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, illetve terminális állapotban vannak. A palliatív ellátás során elsődlegesen fontos a fájdalom és egyéb tünetek enyhítése, valamint a pszichológiai, szociális és spirituális problémák figyelembevétele. Az ellátásban orvosok, nővérek, gyógytornászok, pszichológusok, lelkészek, szociális munkások, dietetikusok és önkéntes segítők vesznek részt.

A hospice mozgalmat Cicely Saunders angol orvosnő indította el 1967-ben. Ez volt az első olyan modell, amelyben a fájdalomcsillapítás és tünetkezelés módját a beteg és családtagjai bevonásával szervezték meg. Magyarországon az első magyar kezdeményezés Polcz Alaine nevéhez fűződik, a Magyar Hospice Alapítvány 1991-es létrehozásával. 1995. március 25-én már 19 szervezet határozta el egy országos egyesület ? Magyar Hospice-Palliatív Egyesület ? megalakítását. A jelen kongresszust is szervező egyesület legfőbb célja a hazai hospice szervezetek szakmai együttműködésének, valamint a hospice ellátás hazai fejlesztésének elősegítése.

Az Európai Palliatív Ellátási Szövetség soron következő kongresszusa ? a társaság történetében először ? Kelet Európában, Budapesten kerül megrendezésre. A palliatív terápia ismertsége és elismertsége Európa keleti felén, így hazánkban is gyerekcipőben jár, éppen ezért a rendezvény jelmondatával ? Connecting Diversity ? összhangban a kongresszus legfontosabb célja, hogy mozgósítsa a régió szakértőit, akik június 7-e és 9-e között megismerkedhetnek a legfrissebb kutatási eredményekkel, terápiás módszerekkel és lehetőséget kapnak a hospice ellátással kapcsolatos aktuális kérdések megvitatására.

A kongresszus további jelentőségét a nulladik napon, június 6-án megrendezésre kerülő előkonferencia adja. A Budapest Commitment elnevezésű eseményen a palliatív terápia legnevesebb nemzetközi képviselői számolnak be a palliatív ellátás európai kihívásairól, fejlődési és együttműködési területeiről.

Szintén az előkonferencián indul útjára az a két éves program, amely támogatni kívánja az eltérő adottságokkal és lehetőségekkel rendelkező régiók hospice és palliatív ellátásának fejlődését, segítséget nyújtva a célok és prioritások meghatározásával, a tapasztalatok átadásával.

A tizedik kongresszusának kiemelt témái

A palliatív terápia globális megközelítése, komplementer medicina, kulturális és vallási különbözőségek, képzések és továbbképzések, veszteség a családban, farmakológia ? új fejlesztésű készítmények. A palliatív terápia minőségbiztosítása és fejlesztése, palliatív terápia gyermekek számára, tüneti kezelések, aktív és passzív eutanázia értelmi károsodottak palliatív ellátása.

A rendezvény az ELTE Egyetemi Kongresszusi Központjában, a Pázmány Péter sétány 1/A-ban kerül megrendezésre. Az előkonferencia június 6-án 13 órától 17.30-ig ugyanott lesz. Bővebbet az EAPC 2007 hivatalos honlapján olvashatunk.

Szóljon hozzá!