ZETApress

hírportál

Eredményes a Szívkommandó

Számos sikeres bevetés lezárásaként ma az Örkény Színház társulatánál járt a ?Tiszta Szívvel Kommandó? szűrőcsapata. Az akár halálos kimenetelű szív- és érrendszeri események megelőzésének érdekében megmérték a színészek vérnyomását, koleszterinszintjét, haskörfogatát és testsúlyát, és összefoglalták az elmúlt hónapokban elvégzett több száz mérés tanulságait is.

A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Atherosclerosis Társaság 2006 őszén indította el ?Tiszta Szívvel? című programját. A program célja a beteg-együttműködés javítása, ezáltal a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése, vagyis a betegek túlélési esélyeinek javítása.

A különféle vizsgálatok egybehangzó eredményei és megfigyelései szerint a kezelt betegek egynegyede három hónap után, fele fél év után, mások a koleszterinszint kitűzött célértékének elérése után egyszerűen abbahagyják a terápiát. Ilyen esetben azonban a koleszterinszint csökkentéstől várható jótékony hatások és a szív- és érrendszeri gondok sikeres megelőzése elmarad, hiszen az csak hosszú távon, az orvos és a beteg szoros együttműködésével, a célértékek folyamatos megtartásával valósulhat meg.

A Kommandó szűrési tapasztalatairól

A klasszikus nagy orvosi vizsgálatokban tartós, kihagyás nélküli öt éves koleszterinszint-csökkentő kezelés mellett átlag 30 százalékkal lehetett csökkenteni a szív- és érrendszeri halálozást, és 20 százalékkal a bármely okból bekövetkező összhalálozást. Ezek az eredmények az orvosi gyakorlatban nem érhetőek el, ennek egyik oka, hogy a betegek nem szedik tartósan az általában életre szóló koleszterinszint-csökkentő kezelést, esetleg mellékhatások miatt hagyják abba, másrészt pedig nem érik el az ún. célértéket, ami nagykockázatú betegeknél koleszterin esetében 4,5 mmol/l.

A 2006 őszén indított program egyik fő célja éppen ezért a betegek edukációja, tehát a szív- és érrendszeri betegségek helyes megelőzésével és kezelésével kapcsolatos információ átadása. Az országosan működő programban ezért különösen nagy hangsúlyt fektetnek a lakossági felvilágosításra is, melynek egyik eszköze a ?Tiszta Szívvel Kommandó? névre keresztelt szűrőcsapat tevékenysége. Az egészségügyi szakszemélyzetből álló Kommandó tagjai szív- és érrendszeri szűrésekkel és helyszíni tanácsadással irányítják rá a figyelmet a magas koleszterinszint veszélyeire és a megelőzés lehetőségeire.

Újra a színészek

Márciusban már járt egy színházban a Tiszta Szívvel Program szűrőcsapata, azonban Mácsai Pál főigazgató meghívására a Kommandó ezúttal az Örkény Színházban a ?Vízkereszt vagy bánom is én vagy amit akartok vagy?? című darab próbája előtt mérte meg a színészek vérnyomását, koleszterinszintjét, haskörfogatát és testsúlyát.

A mérésen részt vettek a darab szereplői ? pl.: Csuja Imre, Hámori Gabriella, Für Anikó, Pogány Judit ? is, az esemény házigazdája és egyben a ?Tiszta Szívvel Program? koordinátora, Dr. Pados Gyula, helyszíni konzultációval segítette a színtársulat egészségügyi felvilágosítását.

Szűrések tapasztalatai, eredményei

Március és április hónapokban a Tiszta Szívvel Kommandó egészségügyi szakszemélyzete 8 vidéki nagyváros ? Debrecen, Győr, Veszprém, Szolnok, Kecskemét, Szeged, Pécs, Nyíregyháza ? bevásárlóközpontjában végzett ingyenes testsúly-, haskörfogat-, vérnyomás- és koleszterinmérést. A kezdeményezés pozitív fogadtatását jelzi, hogy az összesen 8 nap alatt közel nyolcszázan voltak kíváncsiak szív- és érrendszeri értékeikre, és közülük sokan életükben most először mérették meg a koleszterin- vagy a vérnyomásértéküket. A legnagyobb érdeklődést Debrecenben, Veszprémben és Szegeden tapasztalták a szervezők, legtöbben a koleszterinszintjükre voltak kíváncsiak.

A szűrésen résztvevő érdeklődők 63 százaléka volt nő (37% férfi), így elmondható, hogy a hölgyek továbbra is fogékonyabbnak tűnnek az egészségügyi szűrőprogramokra. A reprezentatív felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság kétharmadának a normális 5,2 mmol/l felett van koleszterin szintje, egynegyedük magasvérnyomás-betegségben szenved és a férfiak 45 százalékának has-körfogata kórósan emelkedett.

800 egyén vizsgálata után ezeket a paraméterek mértük, jelentősebb mértékben fiatalabbakon, mint egyéb országos vizsgálatokban, a betegek több mint fele (58,3%) volt 50 évnél fiatalabb, és egynegyede 35 évesnél fiatalabb.

A Tiszta Szívvel program keretében sajnos azt tapasztaltuk, hogy a koleszterin-, lipid-, haskörfogat eltérések már a fiatalok körében is jelentős mértékben fordulnak elő. A Tiszta Szívvel Kommandó által elvégzett koleszterinszint méréseknek csak mintegy egynegyede (24,8%) volt megnyugtató, és szintén csak az egyének 24,5 százalékánál találtunk optimális (120/80 Hgmm-es) vérnyomás értéket, valamint csak a hölgyek 28 százalékban találtunk normál (<80cm) haskörfogat méretet.

Következő feladatok

Egy szakasz ezzel lezárult, azonban a program nem áll meg. A lakossági szűrések után a ?Tiszta Szívvel? Program keretében a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Atherosclerosis Társaság pályázatot hirdetett beteg- és civil szervezetek számára, melyen felvilágosító előadásokra és ingyenes szűrésekre pályázhattak az érdeklődő szervezetek. A beérkezett pályázatokat a két Társaság elbírálta, és az elmúlt hétvégén Törökszentmiklóson és Egerben már sor is került az első rendezvényekre. A további felvilágosító napok tervezett helyszínei és időpontjai: Pannonhalma június 5, Ajka június 6, Nyírtelek június 8, Sarkad június 16, Jászárokszállás június 23, Szolnok június 25, Füzérkomlós június 26, Kecskemét június 30.

Szóljon hozzá!