ZETApress

hírportál

Testedzés az ágyban

Bizonyított tény, hogy a szex nem csak a legkellemesebb, de az egyik leginkább egészséges ?sport? is. Igaz most nem arra az erőszakos aktusra gondolunk, melyről pénteken írtunk. Kiválóan égeti a kalóriákat, jótékonyan hat hangulatunkra, oldja a stresszt, sőt segíthet egyes rákos megbetegedések megelőzésében is. Mégis férfiak százezrei mondanak le az egészség megelőzésének erről a lehetőségéről azáltal, hogy akár másfél-két évig sem kérnek orvosi segítséget merevedési zavaruk megoldására.

A legjobb sport

A rendszeres sporttevékenység segít elérni és megőrizni a jó alakot, jelentős az egészségvédő hatása, valamint a sportolás közben felszabaduló hormonok csökkentik a stresszt, és javítják a közérzetet. A sport tehát egészséges! És a szex? Ma már közismert, hogy a rendszeres szexuális élet egyben az egyik legegészségesebb sporttevékenység is.

Egy intenzív csata a párnák között annyi kalóriát éget el, mint negyed óra kocogás, vagy 20 perc edzés a lépcsőző gépen. Ráadásul sokkal jobban csökkenti a felgyülemlett feszültséget, mint a legelterjedtebb feszültségoldók, az alkohol és a cigaretta. Egészségvédő hatása hosszú távon is megmutatkozik. Azoknál a férfiaknál ugyanis, akik rendszeres szexuális életet élnek, idősebb korban jelentősen kisebb a prosztatarák előfordulásának gyakorisága, mint passzívabb társaiknál.

A párkapcsolat egyik összetartója

A párkapcsolatok megromlásának, válásoknak gyakran emlegetett oka a szexuális élet megromlása, az együttlétek számának jelentős csökkenése, vagy teljes elmaradása. A következmények túlmutatnak az összetartozás érzésének és a másikért való rajongás elvesztésén. A szex ugyanis a lelki egyensúlyra is jelentős hatással van. Segít javítani a rossz kedélyállapotot, feloldani a megfelelési kényszert és a frusztrációt. Egy jól sikerült romantikus hétvége vagy egy szenvedélyes éjszaka után a hölgyek vonzónak, a férfiak magabiztosnak és erősnek érzik magukat.

Miért ne éljünk mi is sport nélkül?

A fentiekből látszik, mennyi előnnyel jár testi és lelki egészségünk szempontjából, ha megőrizzük szexuális aktivitásunkat. Mégis férfiak százezrei mondanak le erről a remek lehetőségről azáltal, hogy párjuk és az orvosok előtt is titkolják merevedési zavarukat. Gyakran másfél-két év is eltelik az első problémák jelentkezésétől az orvosi segítségkérésig. Pedig ha idejében keresnének fel urológus vagy andrológus szakorvost, nem csupán a probléma megoldására lenne esélyük, hanem számos, korábban fel nem fedezett súlyos betegségre (magas vérnyomás, magas vérzsír szint, cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák) is fény derülhetne.

A legnagyobb gondot a ?férfiúi büszkeség? jelenti, hiszen nagyon kevesen mernek igazán szembenézni a ténnyel, és még kevesebben vannak azok, akik partnerükkel, vagy akár orvosukkal őszintén beszélnének a megoldási lehetőségekről. Sokan vagy a teljes hallgatást választják, vagy bizonytalan eredetű, az Internetről, vagy piacokon beszerzett hamisítványokkal, csodaszereknek kikiáltott, ám valójában sokszor teljesen hatástalan, vagy az egészséget kifejezetten veszélyeztető pirulákkal kezdenek öngyógyításba.

Minél hosszabb idő telik el a merevedési zavar rendszeres jelentkezése és az orvoshoz fordulás között, annál több lelki és testi tünettel lehet számolni. Az első lépést a kérdéssel kapcsolatos információk összegyűjtése és az anonim segítségkérés jelentheti. Szerencsére már az Interneten keresztül is elérhető diszkrét tájékoztatás, például egy honlapon, amelyet érdemes felkeresni. A következő lépés az urológus, andrológus szakember felkeresése.

Gyakran egy beszélgetés, illetve egy vérvétel, vizeletvizsgálat, valamint egy néhány perces urológiai szűrés segítséget nyújthat a probléma azonosításában és a leginkább megfelelő gyógymód kiválasztásában. Éppen ezért nem szabad halogatni a szakmai segítségkérést, hiszen nem csupán egészségünk megőrzése a tét, hanem a lehetőség is, hogy ismét gyakorolhassuk a világ minden bizonnyal legélvezetesebb sportját.

Szóljon hozzá!