ZETApress

hírportál

A stroke és az egészségügyi reform

Mekkora esélye volt tavaly és mekkora esélye van idén a szélütéses betegnek, hogy a két tucat stroke-centrum valamelyikébe kerüljön? Mi lesz vele, ha odakerül, lehetővé teszi-e a finanszírozási rendszer, hogy el is lássák? Hogyan alakul a versenyfutás az idővel, a beavatkozásra ugyanis mindössze három óra áll a személyzet rendelkezésére, hiszen a 3 óra elteltével a folyamat visszafordíthatatlanná válik?

Hogyan finanszírozza a biztosító az egészségügyi reform bevezetése óta a stroke-ellátást és miért baj, ha a finanszírozás volumenkorlátba ütközik? Miért nem került be a szélütés a fixesített betegcsoportok ? onkológia, gyermekellátás, sürgősségi ellátás, kardio-vaszkuláris betegségek ? közé, miközben évi 45-50 ezer beteggel kell számolni és a stroke okozza a legtöbb tartós rokkantságot? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaptunk választ az Uránia Filmszínházban a minap neves főorvosoktól.

S hogy miért téma ez mostanában? Mert a 85 éves férfiak negyede, a hasonló korú nők ötöde átesett már agyi keringési zavaron. Európában legalább egymillió embert érint, s a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség. Egyharmaduk tartós ápolásra szorul. Az Alzheimer-kór mellett a leggyakoribb elbutuláshoz vezető betegség. S amíg földrészünk és országunk egyre inkább elöregedik ? nálunk a hatvan éven felüliek aránya húsz százalék ? a stroke nyolcvan százaléka 65 éves kor felett jelentkezik. Az agyi keringészavar tehát húsz-huszonöt százalékban munkaképes korúakat érint.

A betegség hátterében a néma gyilkos, a magas vérnyomás áll. Kelet-Európában ez 30-40 százalék, nyugaton viszont tíz és negyven százalék között mozog. Ezért kifizetődőbb ezt kezelni. Az agyi keringészavar megelőzése egy betegre vetítve nyolcszáz és tízezer-ötszáz euró között mozog, míg ez koleszterinszint csökkentő gyógyszerrel 21 ezer-nyolcszáz euróra rúg. Egészséges életmóddal és kombinált kezeléssel az agyi keringészavarok és a szívinfarktusok nyolcvan százaléka megelőzhető lenne.

Az életmód fontosságáról, a megelőzésről és a kezelésről Barna István Mit okozhat a magas vérnyomás? ? című könyvéből sokat megtudhatunk, mely a SpringMed Kiadó tájékoztató könyvsorozatának legújabb terméke. Érdemes forgatnunk saját érdekünkben!

A merevedési zavar akár az infarktus előjele is lehet! ? látjuk újabban sok óriásplakáton. Mivel negyven éves kor felett mintegy öt-hétszázezer férfitársunk szenved ebben, nem árt ennek a veszélyére is odafigyelni. A megelőzésről, valamint a potencianövelésről itt nyerhetünk sok hasznos információt.

Szóljon hozzá!