ZETApress

hírportál

Az egészségre már nem futja?

Az egészségügyi reform és a vizitdíj bevezetése miatt sokan féltik a betegeket. A gazdagok meggyógyulnak, a szegények meghalnak, figyelmeztet az ellenzék. Az 1999. novemberi történet hét és fél év távlatában még aktuálisabb, mint valaha. A BörtönÚjság tudósítójaként egy egyetemi klinikán jegyeztem fel az alábbiakat.

Negyven évnél is hosszabb ideig dolgozott a gyógyszeriparban egy vidéki asszony, mégis a gyógyszerhiány okozta vesztét. Igaz a vérnyomáscsökkentő nem volt hiánycikk, csupán ő nem tudta megfizetni az árát. Kezelőorvosa szorgalmasan írta fel neki a vérnyomását optimális szinten tartó készítményeket, de nem tudott érte havi négyezer forintot kifizetni. Csak a receptek felét váltotta ki, s a kényszerű takarékosság megbosszulta magát. Súlyos agyvérzést kapott, heteken át élet-halál között lebegett, pedig már a koponyáját is megfúrta az agysebész.

A 67 éves asszony 33 ezer forintból tengődött 73 éves férjével. Élete párja közel negyven évi kereskedelmi munka ?jutalmaként? harmincezer forint nyugdíjat kapott. Ezzel a pénzzel mindketten az átlagos nyugdíjszint közelében, de valamivel alatta maradtak. Hatezer forint közös költséget fizettek egy százéves házban, a telefonszámla havi háromezer akkor is, ha alig beszélnek, s a gázszámla meg a fűtés-világítás költsége szintén apasztja a családi kasszát.

Az étel létszükséglet, a cukorbeteg férj diétája sem olcsó, ezért az asszony saját vérnyomáscsökkentő gyógyszereit már luxusnak tekintette. Ezek ki nem váltása miatt az idők során elhasználódtak agyi erei. A néma gyilkos így tovább szedhette áldozatát, s panaszmentes periódust követte a hirtelen bekövetkező tragédia.

Elvérzett a korábbi feleség

A szerencsétlen férj önmagát okolta, miközben simogatta a kezét a kórházi ágyon kómában vegetáló asszonyának. Miért is nem ellenőrizte idejében felesége gyógyszerszedését, ostorozta magát. Korábban már elvesztett egy asszonyt állítólag orvosi műhiba miatt, most meg a halál küszöbén állt a második is. Első felesége májkárosodásban, gyomorszáj-szűkületben szenvedett, s a kórházban egy szondával akarták orvosolni a problémát.

A csövet akkor tévedésből nyelőcsöve helyett a légcsövébe vezették, mely átfúrt egy ütőeret. Az asszony pillanatok alatt nem csak elvérzett, de saját vérétől meg is fulladt. Akkor nem indított műhibapert, mivel az asszony életét ez amúgy sem adta volna vissza. A mostani tragédiáért sem hibáztathat senkit, mert a gyógyszeráremelések mindig személytelenek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A stroke és az egészségügyi reform

Szóljon hozzá!