ZETApress

hírportál

Fogászképzés uniós színvonalon

Mindenkit fogad néhány napja a Semmelweis Egyetem Fogorvos-tudományi Karának új Szentkirály utcai Oktatási Centruma, mondta el kérdésemre Gera István dékán az átadási ünnepség előtti sajtótájékoztatón. Nincs ellátási kötelezettségük, viszont hatszáz forint vizitdíj kifizetése után továbbküldik a beteget az illetékes ambulanciára. Ott előbb általános szájfelmérés készül, ezt követi a húzás, illetve a lyukat betömése, s a fogpótlás az utolsó folyamat.

S hogy miért érdemesebb idejönni a kerületi rendelők helyett? Mert itt mindannyian tancélos betegek vagyunk, ezért nem kell fogorvosi munkadíjat fizetnünk. A beépített anyagokért is jutányos árat kell fizetnünk. Orvostanhallgatók gyakorolnak rajtunk oktatói felügyelettel. Gyógyítóink nem abszolút kezdők, hiszen három évet már elvégeztek előtte az egyetemen. Mielőtt a szánkba nyúlnának, fantombabákon gyakorolták a munkát.

Az új korszerű tízszintes épület a korábbi Pátria Nyomda helyére költözött. Azt az épületet is a Hérosz Zrt. bontotta le, s az újat is ők építették fel 11 hónapos rekordgyorsasággal. Az első három emeleten vannak a kezelő helyiségek, ahol 174 kezelőszék van. Mindegyik hallgatónak jut tehát munkahely, nem kell parkoló pályán várakoznia.

A szomszédos Ausztriában nem ilyen jó a fogászhallgatók helyzete. Ők az első három év elvégzése után sokszor évekig várnak a folytatásra. Hogy mielőbb végezhessenek, átjönnek hozzánk fizető hallgatónak, s itt fejezik be tanulmányaikat. Ez jó az egyetemnek is, hiszen a minisztérium újabban nem finanszírozza a tancélos betegek ellátását. Ennek költségét a klinikáknak kell kigazdálkodniuk.

Sajnos nálunk a lakosság fogászati helyzete siralmas, mondta a dékán. Vezető halálok a szájrák és az álkapocs-rák, s a fogágy-betegség is népbetegség. A Mária utcai Szájsebészeti Klinika továbbra is megmarad, mert az új központban csak ambuláns ellátás folyik. A kórházi ellátásra szoruló betegek továbbra is a Mária utcába mehetnek.

Az új épületbe néhány hete kezdődött az átköltözés az utca túlsó oldaláról. Új gépek is érkeztek, a radiológia számos ilyet kapott. Mindegyik röntgenkészülékük digitális, tehát nem filmre dolgoznak. Itt rögtön látszik az eredmény, a beteg kevesebb sugárdózist kap, s a zártláncú informatikai rendszer segítségével a kép a kezelést végző fogorvos képernyőjén is megtekinthető. Ez lenne a jövő útja mindegyik rendelőintézetben.

Az átadási ünnepség végén a tervezésben és megvalósításban résztvevők közül kilencen megkapták Párkányi Papp Péter alkotását, a bejárat előtt álló szobor kicsinyített mását. Az egyik ilyen szobor és oklevél Magyar Bálint korábbi kultuszminiszternek jutott, akit épp az építkezés kezdetén váltott Hiller István a bársonyszékben. Magyar külföldi útja miatt később veszi át az emléket, míg Hillert ? aki nem kapott volna semmit ? csak szakállamtitkára képviselte az ünnepségen. Mindig tudtam, hogy az élet a legjobb rendező!

Szóljon hozzá!