ZETApress

hírportál

Oktatással az elhízás ellen

A 15-ik Elhízástudományi Konferencián mutatták be az új, interneten keresztül elérhető oktatási kurzust. A SCOPE program keretében létrehozott képzés célja, hogy fejlesszék a résztvevő orvosoknak az elhízás kezelésével és a társbetegségekkel ? kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések ? kapcsolatos tudását.

A Nemzetközi Elhízástudományi Társaság (IASO) által életrehívott SCOPE (Specialist Certification in Obesity Professional Education) program két részből épül fel. Fellowship programja tagjai kimagasló szakmai tudását ismeri el, míg tagsági programja folyamatos továbbképzési lehetőséget biztosít azoknak az orvosoknak, akik sikeresen teljesítették a képzési programcsomagot, melynek szerves részét képezi a SCOPE online kurzus is. Európai szinten a SCOPE program az Európai Elhízástudományi Társaság és 28, elhízással foglalkozó nemzeti orvostársaság koordinációjával működik.

Az IASO elhízástudományi szakértői által összeállított SCOPE online kurzus során a résztvevők gyakorlati alapú képzésen vesznek részt, melynek szerves részét képezik a referencia- és háttéranyagok, valamint egy feleletválasztós teszt, az addigi tanulmányok értékelésére. A kurzuson előzetes regisztráció után minden olyan európai orvos részt vehet, aki rendelkezik a szükséges előképzettséggel. A SCOPE online kurzus elvégzése után a résztvevők további kreditpontos tanfolyamok elvégzésével válhatnak a SCOPE program tagjává.

Prof. Philip James, a SCOPE program egyik úttörője szerint az orvosok többsége kevés tapasztalattal rendelkezik a táplálkozás és az elhízás területén, ugyanakkor segíteniük kell betegeiknek, akik egyre nagyobb számban keresik fel őket, hogy segítsenek a túlsúly és egyéb társbetegségek legyőzésében.

Prof. Stephan, a SCOPE programot működtető IASO Képzési és Management Munkacsoport vezetője hozzátette: ez az új online képzés kényelmes és költséghatékony módon segít bővíteni az orvosok szakmai tudását és képességeit. További képzéseket indítunk azon társszakmák ? dietetikusok, nővérek ? részére, akik szintén az elhízás ellen harcolnak.

Magyarországon a SCOPE program már másfél éve beindult, az eddigi tapasztalatok alapján elmondható például, hogy hazánkban a gyermekgyógyászok különösen szívesen vesznek részt a programban. A magyar eredmények elismerését jelzi az is, hogy a kongresszus keretében szerevezett nemzetközi kurzusnak magyar oktatója is van.

Az IASO SCOPE programját egy nemzetközi szakértőkből álló csoport irányítja, mely nemzetközi és regionális viszonylatban is biztosítja a legmagasabb szakmai színvonalat. A program világméretű kiterjesztésének következő lépése a latin-amerikai és ázsiai SCOPE programok elindítása lesz.

Szóljon hozzá!