ZETApress

hírportál

Vírustaszító orrspay

A PTE kutatói is hozzájárultak egy új, COVID-19 elleni gyógyszer fejlesztéséhez. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusai nemzetközi projektben segítik a koronavírus elleni küzdelmet – tudatta Kottász Gergely sajtóreferens.

Az URSAPHARM Arzneimittel és a CEBINA egy közös klinikai tanulmányban vizsgálja az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot, mint potenciális terápiás szert a COVID-19 elleni küzdelemben. Ebben a munkában segítik őket a PTE SZKK munkatársai.

A COVID-19 járvány idején számos gyógyszergyár a már meglévő készítményeit új nézőpontból vizsgálja, hogy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerként újra felhasználják a SARS-CoV-2 vírus ellen. Ezzel párhuzamosan intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet is végeznek új anti-COVID-19 terápiák azonosítására.

A német URSAPHARM Arzneimittel GmbH és az osztrák CEBINA GmbH biotechnológiai vállalat közös klinikai tanulmányának célja az azelasztin-hidroklorid potenciális SARS-CoV-2 fertőzés elleni hatásának igazolása a betegek szervezetében. Az azelasztint egyébként évek óta sikeresen alkalmazzák az antiallergiás terápiában.

Dr. Robert Konrat professzor, a Bécsi Egyetem kutatója egy általa kifejlesztett új szoftveres eljárás segítségével ismert gyógyszerek lehetséges antivirális hatását vizsgálta. Ezen kutatások alapján a CEBINA GmbH munkatársai számos, már ismert gyógyszert választottak ki tesztelésre. A laboratóriumi vizsgálatokat a dr. Jakab Ferenc professzor által vezetett PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriumban végezték. Az azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen, amelyet emberi orrszövet modellben is kimutattak a pécsi kutatók.

A héten megindult a klinikai vizsgálat Németországban annak igazolására, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orr-nyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát. A külföldi klinikai vizsgálatokkal párhuzamosan a pécsi virológusok, farmakolóusok és a CEBINA a magyar klinikai tesztelés tervezését is megkezdték.

Az osztrák, magyar és német kutatók úgy vélik, hogy amennyiben a közelgő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a jelenlegi járvány visszaszorításában.

Szóljon hozzá!