ZETApress

hírportál

Panasonic a vírus ellen

Új eszköz a koronavírus elleni küzdelemben.Európában most először igazolták légkondicionáló készülék hatékonyságát a SARS-CoV-2 kórokozó ellen – tudatta Aranyi Péter, One On One Kommunikáció.

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) aktivitását több mint 91 százalékos hatékonysággal gátolta meg egy speciális technológia. A vizsgálatot Franciaországban, független laboratóriumban hajtották végre, hitelesítve, hogy a hatás tartósnak bizonyult. A francia Texcell egészségügyi kutatóvállalat – Európában elsőként – tanúsította a nanoe X technológiát alkalmazó légkondicionáló új koronavírusra (SARS-CoV-2) gyakorolt gátló hatását. A Texcell az új koronavírus tekintetében 91,4%-os gátló hatást igazolt egy 6,7 m3 légterű helyiségben 8 óra alatt.

A vizsgálat elvégzéséhez a szakemberek egy Panasonic Etherea CS-Z25VKEW típusú légkondicionáló készüléket telepítettek egy tesztfülkébe. Ezt követően egy SARS-CoV-2 vírust tartalmazó oldattal átitatott gézlapot helyeztek el a 6,7 m3 légterű szobában, a nanoe X technológiát alkalmazó légkondicionálótól közel 1 méteres távolságra. 24 órán át működtették a készüléket, kitéve ezzel a gézlapot a szabadalmaztatott technológia hatásainak. Érdekesség, hogy 24 óra elteltével a technológia gyakorlatilag teljesen semlegesítette (99,7%-ban) a gézlapon található koronavírus oldatot.

Mindez a nanoe X technológiának köszönhető, amelynek lényege, hogy összegyűjti a levegőből a szabad szemmel nem látható nedvességet, amelynek felhasználásával vízburokba burkolt hidroxilgyököket állít elő a légkondicionáló működése közben. A hidroxilgyökök egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy gátolják a szennyező anyagok – például bizonyos baktériumok és vírusok – szaporodását. Ugyanakkor fokozottan oxidatív hatásúak, ezért rövid ideig fejtik ki hatásukat. A nanoe X technológia, az apró vízrészecskékbe burkolt hidroxilgyökökkel jóval hosszabb ideig tudja kifejteni a vírussemlegesítő hatását. Emellett a hidroxilgyökök nagyobb távolságra képesek eljutni, ezért nemcsak a levegőben, hanem a különféle felületekre tapadó vírusokkal és baktériumokkal szemben is hatásosak lehetnek.

Annak érdekében, hogy szerte a világon egészségesebb környezetet biztosíthasson az emberek számára, a Panasonic folyamatosan kutatja a nanoe X technológia további felhasználási lehetőségeit. Ezzel is csökkenteni szeretné a légszennyezéssel kapcsolatos lehetséges kockázatokat – ideértve az új, patogén mikroorganizmusok okozta szennyezés kockázatát.

A Panasonic már 1997 óta, vagyis több mint 20 éve végez kutatásokat a nanoe X technológiával kapcsolatban, és számos területen igazolta annak hatékonyságát, ideértve bizonyos patogén mikroorganizmusok (baktériumok, gombák és vírusok), illetve allergének hatásának gátlását azáltal, hogy biztosítja az emberi szervezetre káros, 2,5 mikron méretű finomszemcsés anyagok lebontását.

A Panasonicról

A Panasonic Corporation vezető szerepet tölt be a világon a szórakoztatóelektronikai, építő- és autóipari ágazatok, valamint a vállalati ügyfeleket kiszolgáló (B2B) vállalkozások által használt legkülönfélébb elektronikai technológiák és megoldások fejlesztésében. A ma már a világ szinte minden piacán jelen lévő vállalat, amely 2018-ban ünnepelte alapításának 100. évfordulóját, 528 leányvállalatot és 72 társult vállalatot működtet világszerte, és a 2020. március 31-én zárult pénzügyi évben 7,49 billió jen konszolidált nettó árbevételt ért el. A vállalat különböző részlegei egymással együttműködve igyekeznek innovatív, új értéket képviselő termékeket kifejleszteni annak érdekében, hogy jobb életet és jobb világot teremtsenek ügyfeleik számára. További részletek honlapjukon olvashatók.

Szóljon hozzá!