ZETApress

hírportál

A Nestléé lett a Gerber

Baselben a Novartis egy hete aláírta a végleges megállapodást a csecsemőknek szóló élelmiszeripai termékeket forgalmazó Gerber eladásáról, a vevő Nestlé öt és félmilliárd dollár készpénzt fizet a vállalatért. Ezzel a lépéssel befejeződött a Novartis azon stratégiai programja, amelynek célja, hogy a jövőben az egészségügyre, ezen belül a gyógyszergyártásra fektesse a hangsúlyt. A hatósági jóváhagyást igénylő ügylet a tervek szerint ez év második felére fejeződik be.

Az elmúlt évtizedben folyamatosan fektettünk be a kutatatás-fejlesztésbe, hogy erősítsük innovációs képességünket és fejlesszük az egészségügyi üzleti tevékenységünket, különösen a gyógyszergyártást, miközben a nem központi jellegű, nem egészségügyi tevékenységeink több mint felét felszámoltuk, mondta Dr. Daniel Vasella, a Novartis elnök-vezérigazgatója. Ezzel a tranzakcióval a Gerber is nyer, hiszen így jelentős céggé válhat a világvezető táplálék-kiegészítőgyártók között.

Április 16-tól a Novartis Joseph Jimenezt nevezte ki az OTC divízió igazgatójának. Ő lépett az április végén visszavonuló Paul Choffat helyére, aki évekig sikeresen vezette a részleget. Jimenez, a 47 éves, amerikai születésű szakember, a Blackstone elnevezésű piacvezető kockázati tőkebefektető cég vezetői pozíciójából érkezett a divizióhoz. Ezt megelőzően a H.J. Heinz vállalat európai illetve amerikai elnök-vezérigazgatójaként dolgozott, nemrégiben pedig az AstraZeneca egyik igazgatója volt. Jimenez Baselben, a részleg központjában fog tevékenykedni.

A Novartis-ról

A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A Novartis elkötelezett abban, hogy újabb és újabb gyógyszereket fedezzen fel és fejlesszen tovább a betegségek gyógyítására, az emberek életminőségének javítására, az egészség megőrzésére. A Novartis az egyetlen vállalat, amely vezető szerepet tölt be mind a generikus, mind az innovatív gyógyszerek piacán.

Gyógyszer-alapú portfóliójuk megerősítésén folyamatosan dolgoznak, amely az alábbi négy stratégiai növekedést biztosító divíziót jelenti: a hatékony innovatív gyógyszerek, a kiváló minőségű és kedvező ár-érték aránnyal rendelkező generikus termékek, az oltóanyagok és a minőségi, biztonságos és könnyen elérhető vény nélkül kapható termékek. Tavaly a Novartis csoport forgalma 37 milliárd dollár, nettó eredménye pedig 7,2 milliárd dollár volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben mintegy 5,4 milliárd dollárt fordított. A svájci, bázeli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen. Világszerte mintegy százegyezer főt foglalkoztat.

A Gerberről

A Gerber, az OTC divízió üzletága, 1994-től a Novartis tagja. A Gerber háromszáz élelmiszeripari, babaápolási és wellness termékeket, valamint életbiztosítást kínál a gyermekek számára a csecsemőktől a totyogókig. Az 1928-ban alapított Gerber több mint ötven országban működik aktívan, négy és félezer tagja van, székhelye Parsipanny-ban, New Jersey-ben található. Tavaly nem auditált adatok szerint nettó 1,6 milliárd dolláros nettó értékű eladás mellett 307 millió dolláros operatív tevékenységekből származó bevételre tett szert.

Szóljon hozzá!