ZETApress

hírportál

Ne féljünk az önvizsgálattól!

Miért? Mikor? Hogyan? végezzük el az emlő-önvizsgálatot. Az emlőrák a nőknél az egyik leggyakrabban előforduló daganattípus. A jó hír viszont az, hogy ha időben diagnosztizálják a betegséget, akkor nagy eséllyel gyógyítható.

Fontos, hogy a nőkben minél előbb kialakuljon az egészségtudat, és a rendszeres szűrővizsgálatok mellett havonta egyszer elvégezzék az emlő-önvizsgálatot is. Az emlőrák világszerte minden nyolcadik nőnél kialakul, éppen ezért, érthető módon minden nő retteg attól, hogy nehogy őt is érintse a betegség. Ahogy a legtöbb megbetegedésnél, a mellráknál is az időben való diagnózis nagymértékben növeli a betegség túlélési esélyét, mégis kevés nő foglalkozik a mellének egészségével. Ennek oka az elfoglaltságuk mellett az, hogy sokan tartanak attól, hogy az egyik vizsgálat során csomót találnak a mellükben. Nem szabad engedni a félelemnek és foglalkozni kell az egészséggel, mert ez a legfontosabb.

Miért kell emlő-önvizsgálatot végezni? Becslések szerint minden 8. nőnél kialakul emlőrák, hazánkban évente 7500-8000 új beteget diagnosztizálnak és több mint kétezer nő haláláért felel. Ahhoz, hogy ezt a számot csökkenteni tudjuk, a nőknek a lehető legjobban oda kell figyelniük az egészségükre, ennek pedig elhanyagolhatatlan része a szűrővizsgálatokon való részvétel és a rendszeres emlő-önvizsgálat. Fontos, hogy a rendszeres emlő-önvizsgálat elvégzése téves biztonságérzetet okozhat, fontos tudni viszont, hogy az önvizsgálat semmiképp nem váltja ki a mammográfiai szűrésen való részvételt!

Mikor ajánlott elvégezni az emlő-önvizsgálatot? – 20 éves kortól érdemes havonta egyszer elvégezni! A vizsgálat elvégzését érdemes/ajánlott mindig a ciklus ugyanazon napján elvégezni, a menstruációt követően.

Melyek a helyes emlő-önvizsgálat lépései?

Első lépés, amit feltartott és leengedett karokkal is el kell végezni: Az emlők tükör előtti vizsgálata, ahol meg kell figyelni az emlők méretét, körvonalát, a mellbimbók elhelyezkedését, valamint az emlő bőrfelületét – látható-e rajtuk kipirosodás, behúzódás, kidudorodás. A mellbimbóknál nézzük meg, hogy van-e rajtuk behúzódás, deformitás vagy váladékozik-e.

Második lépés, amit álló és fekvő helyzetben is el kell végezni: A jobb emlőt bal kézzel, a bal emlőt jobb kézzel vizsgáljuk meg. Kívülről befelé haladva, összezárt ujjaink középső területével, körkörösen tapintsuk át mellünket. Fekvő helyzetben ajánlott a nem vizsgáló kezet a fejünk alá tenni! Ügyeljünk arra, hogy minden terület alaposan vizsgáljuk meg!

Az emlő-önvizsgálat fontos szerepet tölt be az emlőrák időben történő felismerésénél, de nem szabad, hogy csak erre hagyatkozzunk, mert ez nem helyettesíti a mammográfiai vizsgálatot. Törekedjünk az egészséges életmód kialakítására, mozogjunk rendszeresen, szánjunk időt a pihenésre és mindenképpen vegyünk részt a korunknak megfelelően előírt szűrővizsgálatokon. Akkor se ijedjünk meg, ha csomót találtunk a mellünkben, mert az nem jelent azonnal rákot. A melldaganatok több mint 80%-a jóindulatú elváltozás, a biztos diagnózist a szövettani eredmény mutatja meg – nyilatkozta a téma kapcsán dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

AVON 19 – Az Önfigyelem Napja

Cél, hogy minden nő minden hónapban elvégezze a mellei önvizsgálatát. Az AVON létrehozott egy eseményt és egyúttal egy mozgalmat AVON 19 – Az Önfigyelem Napja néven, ami minden nő figyelmét szeretné felhívni ennek a fontosságára. Bővebb információ a kezdeményezésről idekattintva elérhető.

Az AVON-ról

Az Avon több mint 130 éve áll a nők mellett: innovatív, minőségi szépségápolási termékeket kínálva nők által, nőknek. Világszerte több millió független Tanácsadó értékesíti kapcsolatrendszerén keresztül az olyan ikonikus márkákat, mint például az Avon Color vagy az ANEW, ezáltal építve saját szépségápolási vállalkozását teljes- vagy rész-munkaidőben. Az Avon támogatja a nők önmegvalósítását, vállalkozói szellemét és jólétét. Világszerte több mint egymilliárd dollárt adományozott a nőket érintő társadalmi és egészségügyi problémák megoldásának támogatására.

Szóljon hozzá!