ZETApress

hírportál

Gyulladáscsökkentő gyógynövények

Télre már legyengülhet az immunrendszerünk, gyakoriak a megfázásos, felső légúti panaszok. De gyulladások vírusok nélkül is jelen lehetnek a szervezetünkben – mondta Simos Izabella sajtóreferens.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa, a szintén okleveles gyógynövényszakértő most olyan gyógynövényeket mutatnak be, amelyekkel sikerrel csökkenthetjük akár a lappangó gyulladásokat is.

Tudta, hogy a legtöbb gyógynövény tartalmaz gyulladáscsökkentő hatóanyagot? Persze, a népgyógyászat az elmúlt évszázadok tapasztalata alapján más-más gyógynövényt tart hatásosnak a különféle gyulladásos panaszok kezelésére. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a szinergizmus törvénye alapján a hasonló hatású gyógynövények is jobban működnek, ha a megfelelő arányban keverve, együtt használjuk őket. Miért? – Mert felerősítik egymás hatását! Ezért, bár sokan már kívülről fújják, hogy gyulladáscsökkentésre jó a kamilla, a bodzavirág, a lándzsás útifű vagy a cickafark, de a keverés helyes arányait laikusok nem ismerik.

Zsuzsa, édesapja hagyományokra épülő tudását a modern kori kutatási eredményekkel párosítva, saját receptjeivel gazdagítja Gyuri bácsi gyógynövényteáinak sorát. Az általa kifejlesztett Kamillás teakeverék (Gyulladás csökkentésére) sikerrel csökkenti a szervezetben lappangó vagy fellobbanó gyulladásokat, melyek a legtöbb betegség kialakulásában szerepet játszanak. Ezzel a keverékkel nemcsak a megfázásos, torokgyulladásos tünetek kezelhetők otthon sikerrel, hanem az alábbi gyulladásos panaszok enyhítésében is segítséget jelenthetnek:

Belsőleg: torokgyulladás, méh- és hüvelygyulladás, ízületi gyulladások, arcüreg-, bél-, hólyag-, ínhüvely-, máj-, mandula-, prosztata-, vastagbélgyulladás, felfázás, és még fejfájás esetén is. Köhögésre, torok- és mandulagyulladásra, szájgyulladásra öblögetés és gargarizálás formájában is. Jelentős illóolajtartalma miatt alkalmas inhalálásra is torokgyulladás, mandulagyulladás esetén.

Külsőleg: sebgyógyító hatású, zúzódásokra borogatásként, egyéb sebekre lemosóként alkalmazzuk. Fürdővízben nyugtató hatású.

Mi van a kamillás teakeverékben?

Az egyik legismertebb és leghatékonyabb gyógynövényünk a kamilla. Torokgyulladás esetén belsőleg és inhaláláshoz ajánlott, szemgyulladás esetén borogatásként és lemosóként, de mindenféle gyulladás esetén lehet alkalmazni teaforrázat formájában. Ekcémát, bőrirritációt csökkent, bőrnyugtató hatása van. Emésztési panaszokra teáját belsőleg kell fogyasztani étkezések között.

A diólevél, Gyuri bácsi kedvenc gyógynövénye, amelyet gyakran ajánl, hiszen a diólevél teája általános vér-, és nyiroktisztító, amely feltétlenül szükséges a gyulladás kezeléséhez is. Külsőleg is hatásos fekélyes sebekre, bőrgyulladásokra.

A lándzsás útifüvet elsősorban torokgyulladásra, hörgőgyulladásra használjuk gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt. Sebgyógyításra nyers levele és teaforrázata egyaránt hatásos.

Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaölő, vírusölő tulajdonsága miatt a körömvirág eredményesen használható mindenféle sebek és gyulladások kezelésére. A népgyógyászat külsőleg égési sebekre, belsőleg gyulladások csökkentésére használja.

Az apróbojtorján antibakteriális hatása miatt torokgyulladásra, bélgyulladásra, szájsebek gyógyítására, összehúzó hatása miatt hasmenésre használható. A bőr- és nyálkahártya-gyulladást a cserzőanyag-tartalma miatt csökkenti. Külsőleg és belsőleg egyaránt használható.

A cickafark illóolaja gyulladáscsökkentő hatású, pl. hüvely- és méhgyulladásra ajánlott. Antibakteriális hatása van. Sebgyógyító, külsőleg zúzódások, kisebb sérülések kezelésére használjuk. Emellett alkalmazzák még lázcsillapításra, vérzéscsillapításra (pl. vérző aranyérre), enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van. Az allergiát csökkenti, görcsoldó hatású.

Hogyan kell elkészíteni a gyulladáscsökkentő teát?

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, majd 15 perc után szűrjük le. Ismert gyulladás esetén a teakeveréket napi 1-3 csészével fogyasszuk, étkezések között, amíg a panaszok nem szűnnek. Felnőttek korlátlan ideig fogyaszthatják. Megelőzésre heti 2-3 csészével ajánlott. Inhalálásra, gargarizálásra, borogatásként, lemosóként is használhatjuk, sőt fürdővízhez is adható.

Gyermekeknek 6 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál teafű, 2,5 dl vízhez). Terhesség, szoptatás alatt a napi egy csésze adagot nem szabad túllépni, folyamatosan maximum 2 hétig fogyasztható, utána 2 hét szünetet kell tartani.

A bükki füvesember

Szabó Gyuri bácsi, a legendás bükki füvesember neve összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett bükkszentkereszti természetgyógyász tudását lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta át, aki gyakorlott fitoterapeutaként viszi tovább a hagyományokat és vezeti a családi vállalkozást.

Az ellenőrzött minőségű gyógynövényekből, egyedi receptúra alapján készülő Györgytea termékek 63 darabos szortimentjében az egyedi-, a keverék-, és az élvezeti teák mellett megtalálhatók a gyógynövény-kivonatok, a Babaváró csomag, ahogy az ismeretterjesztő könyvek, naptárak is. A cukorbetegség kezelésére összeállított Diabess teakeveréket 1999-ben a Magyar Szabadalmi Hivatal is bejegyezte, később az Országos Gyógyszerészeti Intézet Diabess-Györgytea néven gyógyhatású növényi készítményként törzskönyvezte.

A cég nagy hangsúlyt fektet a hagyományápolásra és az ismeretterjesztésre. A vezetett gyógynövényes túrákon és a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokon évente több ezren fordulnak meg, de az érdeklődés online térben is töretlen: a gyorgytea.hu és a diabess.hu évi látogatószáma meghaladja az 1,1 milliót, és az ingyenes Györgytea mobilapplikáció is több mint 56 ezer felhasználóval büszkélkedhet.

Szóljon hozzá!