ZETApress

hírportál

Szilveszteri helyzetkép

Szilveszterre 2971 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 322.514-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 108 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9537-re emelkedett – olvasható a vírusportálon.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 150.102 fő, míg az aktív fertőzöttek száma 162.875-re csökkent. 5856 koronavírusost ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

A világban 82.709.354-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1.805.002-re a halálos áldozatok és 46.731.540-re a gyógyultak száma a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerinti reggeli adatai szerint. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. A kijárási tilalom a mai szilveszter éjjel is életben lesz.

Eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A tegnap érkezett vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Jövőre újabb adagok érkeznek, így megkezdődhet a lakosság védőoltása is. Ez ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni, hogy a hatóságok fel tudják majd venni a kapcsolatot a jelentkezőkkel. Eddig közel 600 ezren regisztráltak honlapon és postai úton.

Szóljon hozzá!