ZETApress

hírportál

Covid vakcinák KLM-mel

A KLM Martinair Cargo készen áll a Covid vakcinák szállítására. Az Air France KLM Martinair Cargo 2020 márciusa óta mindent megtett légi-közlekedési hálózatának és ellátási láncainak fenntartása érdekében – tudatta Reisz Soma junior PR manager.

Ez pedig a pandémia alatt különösen fontosnak bizonyult, hiszen a rászorulók és az egészségügyi intézmények a légitársaság szolgáltatásának köszönhetően nagy-mennyiségű gyógyszerhez és orvosi felszereléshez juthattak hozzá. Az elmúlt hónapokban körülbelül hatezer teherszállító járat indult útnak több mint száz távolsági célállomásra.

Új kihívások

Napjaink következő logisztikai kihívása a Covid-19 vakcinák globális terjesztése lesz. A hét elején az amerikai Pfizer a német BioNTech céggel együtt nagy sikert jelentett be a potenciális Covid-19 oltóanyaggal kapcsolatban. A vakcinák forgalmazása példátlan logisztikai kihívás lesz. A becslések alapján körülbelül 15 milliárd oltást kell elosztani világszerte, melyek közül sokat csak rendkívül alacsony: -70 Celsius fokos hőmérsékleten, míg más oltóanyagokat +2 és +8 Celsius fok között kell tartani.

Felkészülés a vakcinák szállítására

Az Air France-KLM Martinair Cargo több éves tapasztalattal rendelkezik a gyógyszerek hőmérséklet-szabályozással történő szállításában, és ez volt az első légitársaságcsoport, amely megszerezte az IATA által kiadott CEIV tanúsítványt. A Covid-19 vakcinák forgalmazása egyedülálló kihívás, a mennyiség, a szállítási követelmények és a biztonság szempontjából. Annak érdekében, hogy felkészülten nézhessünk szembe a nehézségekkel, négy hónappal ezelőtt létrehoztunk egy Covid-19 vakcina munkacsoportot, amiben minden érintett Air France KLM Martinair Cargo részleg képviselteti magát. Csapataink egy átfogó akciótervet dolgoztak ki. A Schiphol Pharma Hubnál például néhány hónappal ezelőtt megnyitottunk egy 1118 m3-es szabályozott hőmérsékletű tárolót, és egy további 2061 m3-es fagyasztó raktárt építünk. A Charles de Gaulle Pharma központunkban hamarosan szintén elkészül egy új, szabályozott hőmérsékletű tároló. Passzív és hibrid megoldásokat is bevezettünk, amelyek a jelenlegi tartályok kapacitását fogják növelni. Sok más intézkedés mellett a külön monitoring és beavatkozási rendszer is megvalósult – mondta el GertJan Roelands, az Air France KLM Martinair Cargo vezérigazgató-helyettese.

Úgy gondoljuk, hogy az együttműködés elengedhetetlen a jelenlegi helyzetben. Kapcsolatba léptünk hát a logisztikai lánc résztvevőivel, ideértve a szállítmányozókat, a teherfuvarozási vállalatokat, a konténerszállítókat, a repülőtereket, a logisztikai munkatársakat, a gyógyszeripari vállalatokat és az egészségügyi ellátással kapcsolatos intézményeket és hatóságokat. Úgy gondoljuk, hogy a partnerek közötti szoros együttműködés elengedhetetlen a logisztikai kihívás sikeres végrehajtásához – tette hozzá Adriaan den Heijer, az Air France-KLM Cargo ügyvezető alelnöke.

Az Air Cargo Netherlands (ACN), valamint az Amszterdam-Schiphol és az Aeroport de Paris repülőterek (két vezető európai gyógyszeripari központ) mellett két munkacsoport is létrejött annak érdekében, hogy mindkét központ munkatársait teljes mértékben felkészítsük a közelgő oltóanyag-szállítási műveletekre. – Az elmúlt hetekben sikeresen szállítottuk le az első Covid-19 oltásokat. Az Air France KLM Martinair Cargo készen áll a logisztikai kihívásra, a koronavírus elleni oltások Hollandiába, Franciaországba és a világ számos más országába történő szállítására – fűzte hozzá Adriaan den Heijer.

Szóljon hozzá!