ZETApress

hírportál

FICSAK a gyermekekért

Családszervezetek V. Adventi Jótékonysági adománygyűjtése kezdődik. Mentsünk meg együtt minél több bajba jutott gyermeket! – derült ki a délelőtti sajtótájékoztatón a Józsefvárosi Mentőállomáson.

A Fiatal Családosok Klubja 2020-ban is, bár kissé rendhagyó módon, az online térben, de megrendezi adventi jótékonysági akcióját közel 30 hazai családszervezettel karöltve. Idén az életveszélyes állapotú kisgyermekek helyszíni ellátásáért és megmentéséért kezdtek egy nagyszabású adománygyűjtésbe. A céljuk idén sem más! Immár ötödik alkalommal hasznos és életmentő segítséget nyújtani egy olyan szervezetnek, akiknek munkája rendkívül fontos a kisgyermekek életének megmentésében.

A hazai családszervezetek egész évben azon dolgoznak, hogy a családok életét segítsék. Minden évben, az adventi időszak közeledtével, közösen kiválasztanak egy nemes ügyet és egy alapítványt, akiket minden erejükkel támogatnak.

Az idei kedvezményezett

Az V. Családszervezetek Adventi Vására és Gyűjtése kedvezményezettje a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány. Kevesen tudják, hogy az életveszélyes állapotú kisgyermekek helyszíni ellátása és szállítása különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel. 1999-ben a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat azért jött létre, hogy különleges gyermek-rohamkocsik és gyermek mentőorvosi kocsik elindításával segítsék az Országos Mentőszolgálat munkáját. Az elmúlt 21 évben több mint 53 ezer bajba jutott kisgyermeken segítettek. Idei adventi gyűjtésük célja biztosítani egy rendkívül fontos eszközt, a 2,5 millió forintos M1 Stryker hordágyat egy teljesen új mentőkocsiba.

Az Adventi Jótékonysági Vásár történelme, 2016: a daganatos gyermekek és családjaik támogatása

2016-ban indult a vásár, amikor az Őrzők Alapítvány javára kezdődött el a gyűjtés. Az alapítvány több mint 25 éve segíti a leukémiás- és daganatos gyermekek gyógyulását. A támogatásukra szervezett adventi jótékonysági vásár bevételét egy családi apartman felújítására fordították annak érdekében, hogy a szülők a kezelések ideje alatt is beteg gyermekük közelében tartózkodhassanak.

2017: a koraszülött kisbabák támogatása

A nemes cél a következő évben sem maradt el, hisz a vásár szervezői a Melletted a helyem Alapítvány támogatásával a koraszülött kisbabákat helyezték fókuszba. A II. Adventi Jótékonysági Vásárnak az volt a célja, hogy öt kórházba kerülhessen olyan eszköz, amellyel a pici babák anyatejes táplálását tudják hatékonyan támogatni, melyekkel növelni lehet a korán érkezett picik túlélési esélyeit.

2018: a siket és nagyothalló gyermekek támogatása

Ebben az évben a cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a hallássérültek sajátos kommunikációs problémáira, s az ennek következtében fellépő életminőségbeli hátrányok megoldására. A jelnyelvet használó közösség saját erejéből sokszínűen és számtalan kommunikációs felületen évtizedek óta próbálja láttatni, megismertetni és megszerettetni a jelnyelvet. Ezt segíti elő a foglalkozás, mely a Jelnyelvi Játszótér nevet viseli és az összegyűlt összegből a program egy éves fenntartási költségét tudták finanszírozni a családok nagy örömére.

2019: szívbeteg gyermekek támogatása

A IV. Adventi Jótékonysági Vásár céljául tűzte ki a szívbeteg gyermekek megsegítését. A tavalyi évben az összefogás oly mértékűre sikerült, hogy bár a kezdeményezés elején a cél egy inkubátor beszerzése volt, mégis két BABYTHERM 8010 nyitott inkubátorral és egy GE Healthcare C1-5-D típusú konvex vizsgálófejjel tudták segíteni a Gyermekszív Központot. Ezek az eszközök a kritikus állapotú újszülöttek ellátásához nélkülözhetetlenek.

Mentsünk meg együtt minél több gyermeket 2020-ban!

A súlyos, életveszélyes állapotú csecsemők és kisgyermekek ellátása különleges, felkészültséget igényel. A családszervezetek szívvel-lélekkel dolgoznak azon, hogy idén is hatékony segítséget tudjanak nyújtani adventi jótékonysági akciójukon keresztül. A cél, hogy a jövőben is minden gyermek megkaphassa a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Gyermek-rohamkocsija által biztosított életmentő ellátást. Az adományokból egy M1 Stryker típusú hordágyat, a jövő év tavaszán útnak induló rohamkocsiba. A gyűjtésből beszerzésre kerülő eszköz elengedhetetlen felszerelése a mentőautónak, nélkülözhetetlen a kicsik ellátása során. Ez az új világszínvonalú mentőautó több mint kétezer bajba jutott kisgyermeknek fog segítséget nyújtani évről-évre. A gyermek-rohamkocsi bárhol képes percek alatt egy mobil intenzív osztályt felépíteni, magas szintű azonnali ellátást biztosítani és ezzel jelentősen megnövelni a beteg gyermek túlélési esélyeit.

Eseményt is adnak a kisgyermekes családoknak

Az idei gyűjtés kiegészül a Ringató Adventi Jótékonysági ÉLŐ online koncertjével, amelynek időpontja 2020. december 5-e szombat 10 óra 30 perc. Aki szeretne a közös éneklésben, mondókázásban, karácsonyra hangolódásban otthonából részt venni, megteheti, csak annyit kérnek a szervezők, hogy egy számára megfelelő és nélkülözhető összeggel támogassa a Mentsünk meg együtt minél több gyermeket gyűjtést az adománygyűjtő oldalon.

Az eddig csatlakozott családszervezetek:

Fiatal Családosok Klubja és tagszervezetei | Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért | Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége | Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom | Nagycsaládosok Országos Egyesülete | Egyszülős Központ | Magyar Női Unió | Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége | Ringató | RoBirtok | Kosdi Önkéntesek | Szülők Háza Alapítvány | Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. | Civil út Alapítvány | Zöld Követ Egyesület | Bácsalmás Városi Önkormányzat Alapszolgáltatási Központ | KidsOasis – minősített családbarát szálláshelyek | Segítő kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. | Nyíregyházi Leány- és Nőegylet Egyesület | Mindennapok Női Szemmel Egyesület

A FICSAK-ról

A Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) legfontosabb célja, hogy a társadalom és a családok közt a kommunikációs csatorna szerepét betöltse, a társadalom figyelmét a családokra irányítsa, feléjük pedig az őket érintő lehetőségeket kommunikálja. Munkánkkal közösséget teremtünk a fiatal családosoknak, szülőknek, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat, problémáikban kölcsönösen segítséget kaphatnak egymástól és szakembereinktől. Hiszünk abban, hogy a család és a gyermekek a társadalom legfontosabb építőkövei – tudatta Somogyi Soós Anita, FICSAK.

Szóljon hozzá!