ZETApress

hírportál

Újratervezés karantén után

A Magyar Williams Szindróma Társaság tagjainak többsége Covid 19 fertőzés szempontjából rizikócsoportba tartozik, hiszen sok gondjuk mellett szív- és érrendszeri problémákkal is küzdenek – tudatta Nagy Ákos, VMkomm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Ezért az idei évben július 5-e és 10-e között kivételesen online tábort rendeznek számukra, amit megnyitottak más fogyatékkal élők számára is. Ezen kívül később érdekes, kicsit nyíltabb programokat is szerveznek, annak reményében, hogy a szabadban nem lesznek veszélyben. A koronavírus által okozott krízishelyzethez a civil szervezeteknek is alkalmazkodniuk kellett. Sokan közülük igyekeztek a digitális átállást úgy megvalósítani, hogy a megszülető megoldásokat hosszú távon, a járvány megszűnte után, az általános működés során is használni tudják.

Így az MWSZT is az ernyőszervezetével, a RIROSZ-szal karöltve felkereste a digitalizációval foglalkozó civil szervezeteket, majd a Fővárosi Bírósághoz, illetve a Miniszterelnökséghez fordult. Részben ennek eredményeként meg is született az a Ptk. módosítás, melynek értelmében akkor is meg lehetett online tartani egy egyesületi közgyűlést, ha ez a lehetőség korábban nem szerepelt az alapszabályban. E lehetőséget kihasználva az MWSZT is online közgyűlést tartott, melyen így olyan tagjaik is részt tudtak venni, akik a távolság, vagy egyéb okok miatt (pl. nehezebben mozgó tagok), eddig nem tudtak megjelenni.

Az MWSZT online tábora és egyéb programjai

Az új módszertanra építve, az Egyesület az idei évben online tábort szervezett, hogy a hiánypótló programjaikat elvihessék az érintettek otthonba! A tábor: a Társaság apraja és nagyja nagyon várja a találkozásokat, amit egyelőre online valósítanak meg. A táborban nem maradhat el a mozgás, (tánc, torna) a zene, a művészeti tevékenységek, de a résztvevőknek egy érdekes utazásban is részük lesz a világ körül, és még a buli is megvalósítható! A programban a hozzátartozók problémáiról sem feledkeznek meg: orvos, pszichológus, internetszakértő, művészettanár, és más szakemberek segítenek a családoknak, akik már alig várják a kötetlen találkozást.

Ráadásul a helyzet javulása lehetővé teszi, hogy most már olyan bátrak legyenek a résztvevők, hogy a tábort egy szabadtéri programmal zárják – kirándulni mennek, természetesen az óvintézkedések betartásával. Ha nem rosszabbodik a helyzet, az MWSZT a nyár végén egy közös, családi csapatépítő hétvégét is beiktat. A további tervekről még nem mernek nyilatkozni, de már a későbbi programok szervezése is zajlik.

Az Egyesület megírta a pályázatokat és a programok remélhetőleg a Miniszterelnökség, a Nemzeti Erőforrás Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő, az FSZK Nonprofit Kft, az EMMI, a Józsefváros Önkormányzata, az ÉTA Országos Szövetsége és az EON támogatásával jöhetnek létre, hogy a családok életét megkönnyíthessék.

A Magyar Williams Szindróma Társaság

Az MWSZT-t 1999 elején érintett szülők alapították, az ÉFOÉSZ és támogató szakemberek segítségével. Célja az országban nagyrészt ellátatlan Williams-szindrómás gyermekek, fiatalok és családjaik teljes körű megsegítése, érdekeik képviselete, védelme, és szolgálata, társadalomba történő integrációjának elősegítése. Az MWSZT célja továbbá, hogy tagjaiból segítő közösséget kovácsoljon, folyamatosan tájékoztassa őket minden fontos hírről, eseményről, valamint összejöveteleket és tapasztalatcseréket szervezzen. Feladatának tekinti még a szükséges komplex orvosi, gyógypedagógiai, mozgásfejlesztési háttér létrehozását, a Williams szindrómával kapcsolatos kutatások támogatását, együttműködve a külföldi és magyar szervezetekkel. Az MWSZT tevékenysége az egész ország, sőt a környező országok magyar lakta területeire is kiterjed. A társaság a RIROSZ és az Európai WS Szövetség alapító tagja. Tagszervezete ezen kívül az ÉFOÉSZ?nak és az ÉTA Országos Szövetségének is.

Szóljon hozzá!