ZETApress

hírportál

Mára hárman haltak meg

Újabb 36 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3509 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg, ezzel 451 főre emelkedett az áldozatok száma, 1396-an pedig már meggyógyultak – olvasható a vírusportálon.

Az aktív fertőzöttek száma a tegnapi 1654-ről 1662-re nőtt, melyek 56%-a (939), az elhunytak 78%-a (352) és a gyógyultak 61%-a (854) budapesti vagy Pest megyei. 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházainkban, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen.

Holnaptól a fővárosban is lazítanak

Orvostudományi vezetőkkel folytatott konzultációt szombat délelőtt Orbán Viktor a koronavírus-helyzettel kapcsolatos soron következő intézkedésekről a budavári Karmelita kolostorban. A Kormánydöntést megelőző egyeztetésen Jakab Ferenc, a PTE professzora, a virológiai kutatócsoport vezetője, Merkely Béla, az SE rektora, Röst Gergely, az SZTE járványtannal foglalkozó matematikusa, Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, Szócska Miklós, az SE Egészségügyi Menedzserképző Központjának vezetője, Bedros Jonatán Róbert főigazgató-főorvos, az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centrum beruházásával foglalkozó miniszterelnöki megbízott és Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke vett részt. A csapatból hiányzott a tárcavezető: Kásler Miklós professzor.

A szakmai háttér-megbeszéléseken világossá vált, hogy a járvány erejét Budapesten is letörtük, így Budapesten is áttérhetünk – igaz megfontoltan és óvatosan -, de áttérhetünk a védekezés második szakaszába! – jelentette be a miniszterelnök a járványveszély kihirdetésének 66. napján a Facebook-oldalán hozzátéve: a Kormány Budapesten is feloldja a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozást és a főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket. Hétfőtől kinyitnak a templomok, a strandok, az állatkert, és a vendéglátóhelyiségek teraszaira is kiülhetünk. A felelősségteljes magatartás, a maszkviselés és a védőtávolság betartása Budapesten különösen is fontos. Arra kérte a polgármestereket, ne vegyék félvállról a kockázatot és külön figyeljenek oda az idős-otthonok biztonságára!

A szentmiséken a szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történhet. Legyen mindig kézfertőtlenítő a híveknek a bejárat közelében! Perselyezés, adománygyűjtés csak a mise végén lehet. További intézkedésig az Esztergom-budapesti Fő-egyházmegyében fennmarad a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés, valamint a több gyónónak egyéni bűnvallomás nélkül adható általános szentségi feloldozás lehetősége, de ezeket a bűnöket a feloldozottaknak a legközelebbi gyónáson meg kell vallaniuk! – derült ki Erdő Péter bíboros érsek tegnap esti körleveléből.

1 hozzászólás

  1. Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3535 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Közöttük ötszáz (264 aktív fertőzött) egészségügyi dolgozó. Elhunyt 11 idős krónikus beteg, ezzel 462 főre nőtt az áldozatok száma. Négyen megint meggyógyultak, ezzel 1400-ra nőtt a számuk. Az aktív fertőzöttek száma 1673 fő, harmaduk (568) kórházi ellátásra szorul, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek és a gyógyultak 45%-a, az elhunytak 62%-a budapesti.