ZETApress

hírportál

Több lett az új fertőzött

Újabb 56 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3473 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb idős 6 krónikus beteg, ezzel 448 főre nőtt az áldozatok száma, 1371-en pedig már meggyógyultak – olvasható a vírusportálon.

Az aktív fertőzöttek száma 1654 főre csökkent, melyek 56%-a (932), az elhunytak 77%-a (351), a gyógyultak 61%-a (839) budapesti vagy Pest megyei. 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, közülük 45-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 13 budapesti és 20 vidéki idős-otthonban igazoltak koronavírus-fertőzést. Összesen 807 fertőzött gondozott és 220 fertőzött dolgozójuk van. A fertőzöttek közül jelenleg 220 igényel kórházi ellátást, és 234-en már meggyógyultak – közölték tegnap délután.

A Budapesten található érintett idős-otthonok közül nyolc a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, melyekben 408 gondozott és 62 dolgozó fertőzött, 68 idős ember halt meg, közülük 44-en a Pesti úti idős-otthonban. Magas a fertőzések száma a Vázsonyi Vilmos idős-otthonban is, ahol 55 gondozott lett fertőzött és 18 az elhunytak száma, valamint a Kamaraerdei úti idős-otthonban, ahol 45 a fertőzöttek száma és közülük 5-en haltak meg. A civil fenntartású közel hatszáz férőhelyes Olajág Otthonokban 51 a fertőzöttek száma, közülük kilencen haltak meg. A vidéki idős-otthonok közül 6-6 haláleset történt a seregélyesi és a mezőszilasi, 4-4 a borsodnádasdi és egy zalaegerszegi idős-otthonban.

Zárva marad Normafa

Elkezdődik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítése a fővárosban. Mától kinyitnak egyes budapesti játszóterek, de a gyerekek 18 év feletti kísérői csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart orral és szájjal tartózkodhatnak a játszótereken – olvasható a Fő-polgármesteri Hivatal pénteki közleményében.

Továbbra is kötelező az arc eltakarása a fővárosi közösségi közlekedés járatain, a budapesti üzletekben, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is. Mint tegnap reggel megírtuk, a Margitsziget és az Óbudai-sziget az előző hétvégéhez hasonlóan látogatható lesz, míg a XII. Kerületi Önkormányzat tegnapi közlése szerint ezen a hétvégén sem látogatható a népszerű Normafa kirándulóhely Hegyvidéken!

Meddig tartson a vészhelyzet?

A május 18-án hétfőtől bevezetésre kerülő fővárosi enyhítésekről az Operatív Törzs mai javaslata és virológusokkal való tanácskozása alapján csak délután dönt a kormányfő, így erről holnap fogunk beszámolni. Orbán Viktor arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a Parlamentnek a járvány miatti különleges felhatalmazást. Az ellenzéknek ez is kevés: szeretnék, ha már ma megtenné! Csak arra nem gondolnak, hogy ezzel a polgármesterek jogköre is csökkenne, s Karácsony Gergelynek május 27-re kéne összehívni a Fővárosi Közgyűlést, míg a június elsejei visszaadással nyer egy hónapot, s ráérnek a Városházán június 24-én összeülni.

A vészhelyzet idején lejáró igazolványok-igazolások érvényessége a vészhelyzet lejártát követőn hetekkel-hónapokkal meghosszabbodik, így az átlagpolgárnak is az az érdeke, hogy ez az állapot minél tovább fennmaradjon, minél később kelljen új igazolásokat beszerezni. Kár, hogy a vészhelyzet lejártát sürgetők erre sem gondolnak!

Szóljon hozzá!