ZETApress

hírportál

Mára öt halott volt

Újabb 28 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3341 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, ezzel 430-re emelkedett az áldozatok száma, 1102-en pedig már meggyógyultak olvasható a vírusportálon.

Az aktív fertőzöttek száma a tegnapi 1881-ről 1809 főre csökkent, melyek 60%-a (636), továbbá az elhunytak 79%-a (340) és a gyógyultak 58%-a (636) budapesti vagy Pest megyei. 688 koronavírusos beteget ápolnak kórházainkban, közülük 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Az új beutalási rendnek megfelelően az új, súlyos állapotú koronavírus-fertőzötteket immár két fővárosi intézménybe, a ferencvárosi Szent László Kórházba és a budai Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani – mondta el Müller Cecília az Operatív Törzs tegnap déli tájékoztatóján. Jelenleg 35 kórházban ápolnak koronavírus-fertőzött betegeket országszerte, de azért, hogy ezek az intézmények is vissza tudjanak téri a teljes körű egészségügyi ellátáshoz, centralizálták a koronavírusos betegek ellátását.

Azokat a betegeket, akik jelenleg is kórházi ápolásra szorulnak fertőzöttségük miatt, nem kell a budapesti intézmények valamelyikébe szállítani, de ha ezt az adott kórház kéri, telefonos konzultáció után a két intézmény közül az egyik fogadja majd a betegeket – mondta el az országos tisztifőorvos hozzátéve: a járványügyi felkészültséget fent kell tartani arra az esetre, ha bármilyen változás lenne a megbetegedési számokban, és a beutalási rend tartalmazza azokat az intézményeket is, amelyek szükség esetén újra bevonhatók a koronavírusos betegek ellátásba.

Müller doktornő beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Nép-egészségügyi Központ akkreditált laboratóriuma részt vett egy úgynevezett nemzetközi jártassági vizsgálatban: ismeretlen mintákból kellett az új koronavírus jelenlétét és mennyiségét kimutatni. Ezen a vizsgálaton az NNK-labor 100%-ban megfelelt – közölte hozzátéve, hogy elegendő donor jelentkezett a vérplazma-kezelésekhez.

Szóljon hozzá!