ZETApress

hírportál

Mentők napi ajándék

Mentőautókat kapott az Országos Mentőszolgálat: délelőtt húsz új mentőautó került az OMSZ állományába. Május 10-e azért lett a Mentők Napja Magyarországon, mert 1887-ben ezen a napon alakult meg a BÖME, a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület, majd 1948-ban az OMSZ.

Az OMSZ Markó utcai Központjában tartott Mentők napi ünnepségen az emberi erőforrások minisztere kiemelte: az elmúlt években majdnem ezer új mentőautót szereztek be, ezzel csaknem a teljes flotta megújult. A kiosztott háttéranyag szerint idén összesen 103 új mentőautó beszerzését tervezik.

Kásler Miklós közölte, hogy kormány elkötelezett abban, hogy korszerű legyen a mentőszolgálat. Kitért arra is, hogy az elmúlt évek fejlesztései nyomán jelenleg összesen 255 mentőállomás van, 107-et már felújítottak, 21 pedig felújításra vár. Modernizálták a mentők eszközparkját is. Az elmúlt években beszereztek többek között navigációs berendezéseket, 300 defibrillátort és 150 lélegeztetőgépet. A mentők olyan feltételek között végezhetik munkájukat, ami a kor színvonalának megfelelő – hangsúlyozta a miniszter kiemelve: a magyar kormány köszöni a mentők munkáját, a nemzet pedig hálás érte!

Csató Gábor elmondta: az új autók beszerzésével 4,7 év lett a használatban lévő autóik átlagéletkora, ami Európában is egyedülálló. A mentőszolgálatnál óriási fejlesztések voltak az elmúlt években. Csak 2017 óta mintegy 410 új mentőautó állt szolgálatba. Nemrég jelentették be a miniszterrel a legnagyobb eszközbeszerzést, rá néhány hónapra újabb mentőautókat kaptak, most pedig – a koronavírus-járvány ellenére – ismét új mentőautókat avathatnak.

A mentőszolgálat főigazgatója szólt arról is, hogy a mentőszolgálat elmúlt 133 éves történetében még nem találkoztak ilyen járvánnyal. Mintegy 15 ezer koronavírus-gyanús, vagy -fertőzött betegnek nyújtottak segítséget a mentők, majdnem 410 ezer kilométert tettek meg a koronavírus kapcsán és több százezer védőfelszerelést használtak el, hogy a dolgozók és a betegek is biztonságban legyenek. A főigazgató megköszönte a mentőszolgálat valamennyi dolgozójának munkáját és a kormány támogatását is, amit a mentőszolgálatnak nyújt évről évre. Az új mentőautók gyártása a koronavírus-járvány alatt sem állt le – mondta.

Szóljon hozzá!