ZETApress

hírportál

Megint tízen haltak meg

Újabb 39 magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3150 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában elhunyt újabb tíz idős krónikus beteg, ezzel 383 főre emelkedett az áldozatok száma, 801-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1966 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a (1240 fő), az elhunytak 79%-a (301), a gyógyultak 52%-a (417) budapesti vagy Pest megyei. 968 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, közülük ötvenen vannak lélegeztetőgépen – olvasható a vírusportálon.

Kölcsönadhatjuk-e a maszkot? – kérdezte egyik laptársunk az Operatív Törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. Nem tudom, egyedül találta-e ki a kolléga a kérdést, vagy valaki segített neki. Lehet, hogy náluk ugyanazt az egy fogkefét használja mindenki a családban? Kinyitottak hétfőn a szabadtéri fürdők, ahol ugyancsak be kell tartani a másfél méteres szociális távolságot, melynél közelebb csak az azonos háztartásban élők kerülhetnek egymáshoz. Vártam azt az újabb okos kérdést, hogy a fuldoklót is csak a rokonai menthetik-e ki a vízből, vagy ilyenkor egy idegen is odaúszhat és hozzányúlhat, de ez szerencsére elmaradt.

Elhangzott korábban, hogy a taxis nem köteles maszkot viselni. Ez azért érthetetlen számomra, mert az utas csak úgy szállhat a taxiba és a tömegközlekedési járművekbe, ha maszkot visel. Az sem lehet érv, hogy kényelmetlen a viselete! Jómagam 1975. január 7-én a műszaki pályáról csöppentem az egészségügybe, s a János Kórház urológiai műtőssegédjeként már első nap olyan fejmaszkot kellett viselnem, amelyből csak a szemem látszott ki, mégis kibírtam. Ilyen fekete maszkot viselnek az autóversenyzők és a kommandósok is a sisak alatt, de a mienk fehér volt.

A ellenzék folyamatosan tömeges tesztelést követel, ami egyénenként legalább két vizsgálatot – torokba és mindkét orrlyukba való beletúrást – jelent. Akinél ez pozitív, annak 3 negatív lelet kell a gyógyulttá nyilvánításhoz. A mazochistáknak az orrtúrás még jól is eshet, de a tünet- és panaszmentes embereket erre ok nélkül csak a szadisták kötelezhetik!

Megtudtuk továbbá, hogy a lifteket óránként kell fertőtleníteni. Mivel a társas-házakba általában hetente jön a takarító, ezt nehéz lehet megoldani. Mostanában sokan veszítették el az állásukat, így a lakóközösségek szerződtethetik az álláskeresőket liftfertőtlenítésre, szebben mondva: higiéniai asszisztensi munkára.

Szóljon hozzá!