ZETApress

hírportál

Donorokat keresnek

Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek. A minap bejelentették, hogy mostantól a weboldalukon is várják donorok jelentkezését.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese ismertette: egy donortól levett plazmából három vérkészítményt állítanak elő, ez a jelenlegi protokoll alapján egy beteg terápiás dózisát jelenti. Egy donortól mintegy 600 milliliternyi plazmát nyernek, amelyet az OVSZ Karolina úti intézményében fél órán belül feldolgoznak, speciális készítmény lesz belőle. Az általános elvek most is érvényesülnek a vérplazma-donáció során, aki egyébként nem alkalmas plazmaadásra, az most sem adhat. Egyetlen engedményt tettek, a vérplazma adásának felső korhatárát kiterjesztették 70 évig, tehát ha egy 60-as éveiben járó volt beteg jelentkezik és az egészségi állapota megengedi, akkor alkalmas lehet donációra. A közvetlen felhasználás szempontjából kedvezőbbnek nevezte, ha a donor férfi, ugyanakkor a későbbiekben, amikor már esetlegesen gyári gyógyszereket lehet előállítani, a nők vérplazmájára is teljes-értékű lehet.

A folyamatot ismertetve elmondta: egy gép segítségével folyamatosan nyerik ki a plazmát, a vörösvérsejtek azonban visszakerülnek a keringésbe, ami azért előnyös, mert nem terheli meg annyira a donor szervezetét. Így ha az antitestek azonos szinten maradnak, akkor három nap elteltével ugyanaz az ember ismét adhat plazmát, ezzel még egy betegnek esélyt adva a gyógyulásra. Az így nyert plazmát három részre osztják, azonnal lefagyasztják, speciális eljárásoknak vetik alá, majd megtörténik az általános laboratóriumi vizsgálatuk. HIV-re, Hepatitis B- és C-vírusra, szifilisz-antitestekre is szűrik, és ha mindent rendben találnak, akkor a készítményt átadják a kórházaknak. Számít a vércsoport is, de fordított szabály érvényesül mint a véradásnál: az AB-plazma adható mindenkinek, de a kezelések során csoport-azonos transzfúzióra törekszenek.

Különböző beavatkozásokat végeznek a plazmán, hogy a legveszélyeztetettebb betegcsoportnak is be tudják adni, melynek köszönhetően a készítmény már egy nap múlva beadható a következő betegnek. nagyon gyorsan kidolgozott rendszerről van szó, amelyben ki kell emelni az állami szervek, a nép-egészségügyi központ, a Dél-Pesti Centrumkórház és a vérellátó szolgálat példás együttműködését. A konzorcium az EMMI és Kásler Miklós miniszter irányítása alatt működik, koordinátora Vályi-Nagy István. Vérkészítményeket Magyarországon csak az OVSZ állíthat elő.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a weboldalon tájékoztatnak a lehetőségről és jelentkezni is itt lehet. A koronavírus kezelésére nincsenek speciális gyógyszerek, ezért vezették be ezt a passzív immunizációs eljárást, amelyben meggyógyult emberek vérplazmáját használják fel a betegek gyógyítására. Kedden az országos tisztifőorvos levélben fordult azokhoz, akik potenciális donorok lehetnek ebben a kísérleti terápiában.

Jelenleg egy másik súlyos betegségben is szenvedő beteget kezelnek plazmaterápiával. Egy hete van az Intenzív Osztályon, pénteken, szombaton és vasárnap kapta meg három részletben a kezelést, melyet ígéretesnek tart. Egy másik betegcsoportnál gyógyszeres terápiát alkalmaznak az úgynevezett citokinvihar megelőzésére és kezelésére, mivel a betegség egy szakaszában az ún. citokinvihar alakul ki, ami nagyon súlyos gyulladás, immunreakció, mely beavatkozás nélkül halálozást vagy egyes szervek leállását eredményezheti. Több így kezelt betegük van az Intenzív Osztályon, javul az állapotuk, és a közelében vannak, hogy levegyék őket a lélegeztetőgépről és felébresszék a mély-altatásból. Vannak olyan betegek is, akiknél ezzel a gyógyszeres terápiával tudták megakadályozni, hogy rosszabb legyen az állapotuk és az Intenzív Osztályra kerüljenek.

Az UnivTV legfrissebb videóinterjújában dr. Jakab Ferenc pécsi professzor is arról szólt, hogy a szérum előállításához felgyógyult betegekre van szükség, és a szakemberek várják a jelentkezőket. Beszélt a május 1-jén országszerte induló vírustesztekről is, melyről idekattintva olvashatunk.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója is ott volt a sajtóeseményen, s mivel ő már meggyógyult a koronavírus-megbetegedéséből adott is vérplazmát. Orvosként lehetősége volt az elmúlt években segíteni a betegeken, ez most egy másfajta segítség. Nem ő az érdekes most, hanem a vérplazmája és az abban lévő ellenanyagok – mondta. Enyhe lefolyásúnak lehet nevezni a betegségét. Nem volt alapbetegsége, de ennyire beteg még sosem volt: fejfájással kezdődött, amelyet nem tudott enyhíteni. Kísérő tünetei voltak a végtelen gyengeség, a fáradékonyság, a szaglás- és ízlelés elvesztése, az étvágytalanság, feleségénél pedig izomfájdalom is társult mindehhez. Nem szedett semmilyen speciális gyógyszert, csak fejfájását csillapította paracetamol tartalmú gyógyszerrel.

Szóljon hozzá!