ZETApress

hírportál

Célkeresztben az onkológia

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság A társadalom felelőssége a gyógyítási lehetőségek és a gyógyulási esélyek javításában című tudományos ülésén az onkológiai gyógyítás, a betegek esélye, a terápiák hozzáférhetősége és az ehhez köthető felelősség kérdéseit járja körbe. A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében megrendezett esemény előadói szakmai, etikai, pénzügyi és politikai szempontból egyaránt megvitatják a feltett kérdéseket.

Míg évente 33 ezren halnak meg daganatos betegségben, addig évente körülbelül 75 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak napjainkban Magyarországon, amivel az európai rangsor legrosszabb helyen állunk. A kép lehangoló, de biztos, hogy így kell ennek lennie?

A kérdés két részre bontható. Egyik felét az jelenti, hogy törvényszerű-e, hogy ennyi embernél diagnosztizálják a rosszindulatú elváltozást, illetve hogy megelőzéssel, életmódváltással miként változtatható a helyzet. A másik súlyos kérdéskör viszont maga a felismert betegek életútjának alakulása.

Vitatott, kinek és mi jár a mai finanszírozási rendszerben, vajon megadunk-e mindent az onkológiai betegek számára, ami gazdaságilag megengedhető, és szakmailag valóban indokolt. Kérdéses az, hogy tényleg azt kapják a betegek, ami nekik a legszükségesebb, illetve megadunk-e minden esélyt arra, hogy meggyógyuljanak, vagy hogy a lehető leghosszabb életet élhessék?

Tudnak, tudhatnak-e a betegek alkalom adtán arról is, ha van számukra olyan gyógymód, aminek költségét a hazai feltételek mellett a társadalombiztosító nem vállalhatja, de bizonyos feltételekkel maguk gondoskodhatnának a szükséges terápiáról, annak anyagi fedezetéről: külön biztosítással, vagy egyszerűen úgy, hogy maguk fizetik ki a kezelés költségeit.

E kérdések esetében nyilvánvalóan súlyos etikai, pénzügyi és politikai szempontokat is érdemes figyelembe venni, melyek messze túlmutatnak az ?egyszerű? költséghatékonysági számításokon. Nyitóelőadásában Kertész Imre Nobel-díjas író hitet tesz amellett, hogy az emberi élet nem lehet vita tárgya, így megmentése vagy kiteljesítése érdekében nincsenek elfogadható korlátok.

Szóljon hozzá!