ZETApress

hírportál

Rendben vannak a veséi?

Jelenleg minden tíz felnőttből egy érintett a vese valamilyen problémájában, és ez a szám egyre dinamikusabban növekszik. Mindeközben az érintettek nagy része a súlyosabb tünetek megjelenéséig egyszerűen nem tud a problémájáról, pedig egyszerű és olcsó módon időben felismerhető lenne a betegség, ha gondolnának rá.

Világszinten több mint ötszázmillió embert, azaz minden 10-ik felnőttet érinti a krónikus veseelégtelenség valamilyen súlyosabb vagy enyhébb formája. Körülbelül másfélmillió embert már csak a dialízis tart életben, miközben átlagosan hét évet várnak egy veseátültetésre, ha egyáltalán nyílik erre lehetőségük. A veséket mindezek ellenére túl gyakran csak mintegy mellékesen említik meg a népegészségügyi programok során, de a probléma mostanra elérte a kritikus pontot.

Nemzetközi Vese Világnap: március 8-a

Ezért a Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) kezdeményezésére minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjaként tartják számon. A Világnap időpontja így idén március 8.

A vese funkció rendellenességei a szív- és érrendszer általános állapotába történő korai betekintést kínáló ?ablakként? viselkednek. Ez kiváló lehetőséget nyújt az időben történő felismerésre és (ha kell) beavatkozásra még az olyan gyilkos betegségek kialakulása előtt, mint amilyen a szívinfarktus, agyvérzés vagy perifériás érbetegség.

A veseprobléma (ún. beszűkült vesefunkció) másfelől igazi ?kockázat sokszorozó?. Akinél ilyen eltérést találnak, annál több mint tízszeresére ugrik az esélye az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozásnak! Ennek jelentőségére mutat rá az is, hogy az elégtelen veseműködésű érintetteknek százszor nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri eredetű halálozásra, mint arra, hogy eljut a végstádiumú veseelégtelenség állapotába.

Világszerte évente 12 millió haláleset bekövetkezésében játszik szerepet a veseelégtelenség, de ez a szám a magasvérnyomás betegség és a cukorbetegség ? ami a veseelégtelenség két fő kiváltó oka ? rohamos terjedése miatt dinamikusan nőni fog a következő évtizedben.

Jelenleg a másfélmillió dializált beteg 80 százaléka az ún. fejlett világban található, Indiában például a rászorultak mindösszesen kevesebb, mint tíz százaléka jut hozzá az életmentő beavatkozáshoz. Sajnos mára meghaladottá vált az a nézet is, miszerint az érintettek főleg idősebbek, a veseelégtelenség egyre fiatalabb korban jelentkezik, Guatemalában például a dializáltak közel fele már 40 évesnél fiatalabb!

Az előrejelzések szerint a fenti okok ? rohamosan növekvő érintettség egyre fiatalabb korban, a kiváltó (alap)betegségek gyakoriságának dinamikus bővülése ? miatt a következő évtized során a fejlett országokban megduplázódik azoknak a száma, akik túlélésük érdekében dialízisre és transzplantációra szorulnak. Ennek a világszinten összesített költsége várhatóan meghaladja majd a az egybillió (ezermilliárd) amerikai dollárt (ami mintegy kétszázezer-milliárd forintnak felel meg). Változatlan tendenciák mellett ez a kiadási nagyságrend bizonyosan szétfeszíti a fejlett országok egészségügyi költségvetését, a szerényebb anyagi lehetőségű országok számára pedig egész egyszerűen finanszírozhatatlan lesz.

Szóljon hozzá!