ZETApress

hírportál

Együtt egy jobb internetért!

SID 2019.02.05.Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap 2019. lesz február 5-én kedden. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day ? SID) az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül ma már a világon több mint 100 országban ? köztük az Európai Unió minden tagállamában ?, minden év februárjának első keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg. Az utóbbi években a biztonságosabb helyett a jobb internet létrehozására került a hangsúly. Ezért a SID idén is közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Ezért is lett 2019-ben a SID szlogenje: Együtt egy jobb internetért!

A Safer Internet Day (SID) ? Biztonságos Internet Nap hazai programjai: A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervez erre a napra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületében, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vesznek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játék-szakértőket, webes biztonsági szakembereket, de távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket, multinacionális cégek képviselőit is várják az eseményre.

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2019-es Biztonságos Internet Nap alkalmából videópályázatot is hirdetett hazai általános és középiskolások számára, egy maximum háromperces kisfilm elkészítésére. A videópályázattal a fiatal felhasználókat szeretnék aktív fellépésre buzdítani, hogy a közösségi tér lehetőségeit és előnyeit kihasználva valós problémákra bátran merjenek reagálni, hasonlóan az influencerekhez. A beérkezett kisfilmeket szakmai zsűri értékeli, a díjátadóra a Biztonságos Internet Nap rendezvényén kerül sor, ahol a szervezők a díjazott munkákat be is mutatják.

Idén még több érdekességgel is készülnek a szervezők. Lesz például egy internetbiztonsági élő könyvtár is, melybe olyan területekről hívtak meg szakértőket, mint a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés elleni fellépés, lelkisegély-vonal és tanácsadás, etikus hekkerség, hogy a szereplők véleményt cseréljenek egymással, megosszák tapasztalataikat, és válaszoljanak a résztvevők kérdéseire. Több éve részt vesznek a Safer Internet Program Youth Panel fiatal tagjai is ezen az eseményen, mint ahogyan most is. A fiatalok mind a kerekasztal-beszélgetésben, mind az internetbiztonsági élő könyvtárban képviselik a korosztályukat. Az érdeklődők kipróbálhatják az Óriás Lájkvadász társasjátékot is, a Safer Internet Program oktatóinak vezetésével.

A gyerekek, szülők és a pedagógusok minden településen idén is nagy lelkesedéssel fogadták a SIP- oktatókat. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással. A Biztonságos Internet Nap hazai programjáról a weboldalon található bővebb információ. A rendezvény helye és ideje: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest VIII. Ludovika tér 2. Zrínyi Terem, február 5-e kedd.

A rendezvény tervezett programja:
09:00-09:30 Regisztráció.
09:30-09:35 Kurkó Zsuzsánna, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Program projekt koordinátora köszöntőt mond, beszél a Biztonságos Internet Napról és a Safer Internet Program 2018-as eredményeiről.
09:35-10:15 Kerekasztal-beszélgetés: Közös ügyünk a jobb internet. A beszélgetés moderátora: Hartai László filmrendező, médiaoktatási szakértő.
10:15-11:00 Kerekasztal-beszélgetés: Digitális körkép ? jó tanácsok. A beszélgetés moderátora: dr. Krasznay Csaba Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, az egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának programigazgatója.
11:00-11:30 Kávészünet, Lájkvadász társasjáték a gyerekeknek.
11:30-12:15 Live Library: Kortársmentorálás, Lelki Társ, Kiberbűnözés és Kiberbiztonság.
12:15-12:45 Biztonságos Internet Nap videópályázatának díjkiosztó gálája.
12:45-13:00 Zárszó.
További infó a nemzetközi programokról idekattintva olvasható ? tudtuk meg Pethő Zsófiától.

Szóljon hozzá!