ZETApress

hírportál

Vigyázzunk adatainkra!

Elkészült a fiatalok tudatosabb internethasználatát is segítő Digitális immunerősítő program anyaga ? közölte Illés Boglárka, az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára délután a Királyi Pál utcai sajtótájékoztatón. Fotóink Lantai József felvételei.

Elmondta, hogy az Új Nemzedék Központ és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács együttműködésében megvalósuló program a tudatos internethasználat és hírfogyasztás mellett a technikai felkészültségre és védelemre, a személyes identitás védelmére, az adathalászat elleni védekezésre, valamint a közösségi média veszélyeire koncentrál. Fontosnak nevezte, hogy e témákon belül a tanárok rendelkezésére álljanak olyan tananyagvázlatok, amelyek segítségével az iskolai oktatás keretén belül is tudnak a tudatos internethasználattal foglalkozni.

Hangsúlyozta, hogy a programra azért van szükség, mert a digitalizáció rendkívüli mértékű. A 2016-os ifjúságkutatás adatai szerint a 15 és 29 év közötti fiatalok 85 százalékának saját számítógépe van, 88 százalékának van internetkapcsolata, 80 százaléka napi szinten használja az internetet és negyedének folyamatos az online jelenléte. A 116 javaslatot tartalmazó csomag mintegy húsz kerekasztal keretén belül több mint száz szakértő segítségével készült ? mondta a helyettes államtitkár.

Hatala József ny. r. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról beszélt, a program szervesen illeszkedik a nemzeti bűnmegelőzési stratégia azon pontjához, miszerint a fiatalokat meg kell óvni attól, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak. A világ ebbe az irányba fejlődik, ezért fel kell készíteni a felnövekvő ifjúságot és a szülőket is arra, hogy a gyereket a digitális térben se ne érje olyan támadás, amely később a személyiségfejlődésére is kihathat ? tette hozzá az egykori országos rendőr-főkapitány.

Poór Csaba, a Digitális immunerősítő program vezetője arról beszélt, hogy a magyarok 87 százaléka ellenőrzés nélkül megadja az adatait, ha nyereményt ajánlanak fel neki. Erről egy figyelemfelhívó kisfilmet is készítettek Vigyázat! Meglophatnak! ? Adatkísérlet címmel. A videóban egy fiktív cég állítólagos nyereményjátékán a 250 megkérdezett közül 207-en megadták az adataikat, amelyek alapján a játék létrehozói további személyes információkat tudtak meg a jelentkezőkről ? ismertette házigazdánk.

Mit tehetünk, ha valamely ismert szolgáltatóéhoz hasonlító kamu emailcímről kérik személyi adatainkat, belépési kódunkat, számlaszámunkat? Továbbítsuk-e a levelet a police.hu rendőrségi portálra? A tábornok úr szerint érdemes megtennünk, hogy így a szélhámosok a hatóság látókörébe kerüljenek, de nehéz lenyomozni kilétüket. A ma bemutatott kiadványból azt is megtudhatjuk, mikor és hová fordulhatunk panaszunkkal.

Szóljon hozzá!