ZETApress

hírportál

Földalatti kamerák

TérfigyelésElkészült a térfigyelő kamerarendszer a főváros négy aluljárójában ? tudtuk meg a BRFK Mosonyi utcai monitorainál. A Fővárosi Önkormányzat az FKF Zrt-vel közösen hároméves aluljáró programot hirdetett.

A program során 17 helyen lesz felújítási munka, amely az érintett aluljáró állapotától függően 5-85 millió forintba kerül. Már átépítették a lépcsőt, lecserélték a padlóburkolót az Örs vezér terén, csatornát építettek, burkolatot cseréltek a Boráros téren. Idén felújításokat végzett a főváros a Nyugati téri, a Deák téri, a Nagyvárad téri és a Ferenc körúti aluljárókban, valamint az Erzsébet híd pesti hídfőjénél és a Lánchíd budai hídfőjénél lévő gyalogos aluljárókban.

A jövő évben a tervek szerint a Blaha Lujza téri, a Ferenciek téri és az Astoria aluljárók teljes felújítására kerül sor mintaprojekt jelleggel. Ez azt jelenti, hogy ökoaluljárók épülnek, tehát a felújítás során környezetbarát alapanyagokat építenek be, a világítást energiatakarékos fényforrásokkal biztosítják és lehetővé válik a szelektív hulladék-elhelyezés ? mondta el Demszky Gábor főpolgármester.

A biztonsági kamerarendszer kiépítése szintén a 3 éves felújítási program része. Most az első ütemben négy aluljáróban készült el a biztonsági rendszer: a Deák téren, a Nyugati téren, a Ferenc körúti és a Nagyvárad téri aluljáróban összesen 60 kamerával. Az aluljárókat a mennyezetre épített kamerákkal figyelik, így az esetleges rongálás elkerülhető.

A kamerák nincsenek elrejtve a járókelők elöl, sőt már a bejáratnál tábla figyelmeztet arra, hogy kamerák figyelik a közlekedőket. A képek az aluljárókból a BRFK Mosonyi utcai bázisára futnak be, ahonnan az intézkedésre jogosult járőrt rögvest a helyszínre küldhetik. A rendszer teljes informatikai és telekommunikációs hátterének kiépítése az FKF Zrt. érdeme.

A következő években még 29 aluljáró bekamerázása szerepel a tervekben, így összesen 374 kamera figyeli majd az aluljárók forgalmát és további két megfigyelőállomás is létesül a BRFK Teve utcai és az FKF Akadémia utcai központjában. A kameráktól komoly előrelépés várható a közbiztonság javításában. A tapasztalatok szerint a térfigyelő rendszer kiépítése akár 30-50%-kal is csökkenti a bűnözést a megfigyelt területen. Nyilvánvalóan nem teszi szükségtelenné, de nagymértékben segíti a járőrmunka hatékonyságát is.

A kamerarendszer első üteme tehát a Mosonyi úti fogadóközpont kialakítása és már említett 4 aluljáró bekamerázása, 150 millió forintba került. A kamerarendszer teljes kialakítása a 33 aluljáróban előreláthatólag 500 millió forint lesz majd. A teljes, 3 éves aluljáró rekonstrukció költsége 3,5 milliárd forint. Az anyagi fedezetet idén a hulladékkezelési díjakból finanszírozza az FKF Zrt, a következő években pedig a céggel kötött közszolgálati szerződésben kell dönteni a finanszírozásról. Az aluljáró program során ? mondta el Bielek Péter vezérigazgató ? az FKF együttműködik a rendőrséggel, a BKV-val és a hajléktalan ellátásban dolgozó szervezetekkel. A térfigyelő hálózat augusztusig próbaüzemben működik.

S hogyan fog ez működni? Mint Bozsó Zoltán dandártábornok, közbiztonsági főigazgató-helyettes elmondta, folyamatos, 24 órás szolgálatban ülnek majd a rendőrök a monitorok előtt, s a hozzájuk beosztott vonuló szolgálat járőrei a nap 24 órájában csak az ő riasztásukra ugorhatnak. Őket más feladatra nem lehet elvezényelni. Nem csak ők indíthatók, hanem a közterület-felügyelők is hadra foghatók, mert bizonyos esetekben ők az illetékesek.

Szabó Ferenctől, a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetőjétől megtudtam, hogy felügyelőik is folyamatosan dolgoznak. Egy köztisztviselőt napi 12 óránál tovább nem lehet foglakoztatni, de csúsztatott munkakezdéssel az éjszakai munka náluk is megoldott, s nekik is jár ilyenkor az éjszakai pótlék. A 24 órás Vészhelyzeti Irányító Központjuk egyébként már régóta működik.

Szóljon hozzá!