ZETApress

hírportál

SID a Grafisoft Parkban

SID 2018 logóAlkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik! a mottója a 2018. február 6-ai Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Napnak a Microsoft Magyarország Grafisoft parki székházában ? tudatta Pethő Zsófia sajtóreferens.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day ? SID) az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül ma már a világon közel 130 országban ? köztük az Európai Unió mind a 28 tagállamában ?, minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg.

Az utóbbi években a biztonságosabb helyett a jobb internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Mi több, felhívja a figyelmet, hogy tiszteljük egymást a digitális világban is. Ezért is lett 2018-ban a SID szlogenje a fentebb leírt. A Safer Internet Day (SID) ? Biztonságos Internet Nap hazai programjai:

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervez erre a napra a Microsoft Magyarország székházában, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vesznek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játék-szakértőket, webes biztonsági szakembereket, ezen kívül távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket, multinacionális cégek képviselőit is várnak az eseményre.

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Biztonságos Internet Nap alkalmából versenyt is hirdetett hazai általános iskolások és középiskolások számára, digitális történetmesélésre és szépirodalmi írásművek elkészítésére. Mivel a kortárs segítségnyújtás, egymás tanítása és a tanácsadás is egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban, a gyerekek pályaműveikben megfogalmazhatták, miképp teszik, vagy tudnák jobbá tenni az internetet. Nagyon sok értékes pályázat érkezett be az ország minden részéről. A műveket szakmai zsűri értékeli, a díjátadóra a Biztonságos Internet Nap rendezvényén kerül sor február 6-án kedden, ahol a szervezők a díjazott munkákat bemutatják.

Idén több érdekességgel is készülnek a szervezők. A rendezvény ideje alatt élő online bejelentkezések lesznek, így Szegedről, a Szent-Györgyi Albert Agórából és a hazai Safer Internet Program más európai uniós partnerétől is. Életre hívnak egy internetbiztonsági élő könyvtárat is, ahol olyan területekről hívtak meg szakértőket, mint például a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés, lelki segélyvonal és tanácsadás, etikus hackerség, hogy véleményt cseréljenek, megosszák tapasztalataikat, és válaszoljanak a résztvevők kérdéseire. Az érdeklődők kipróbálhatják az Óriás Lájkvadász társasjátékot is a Safer Internet Program oktatói vezetésével.

2017-ben a SIP-oktatók 738 alkalommal 1910 tanórát tartottak, összesen 49.494 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok ? teljes gyereklétszám 42.950 fő ? mellett 2852 szülőt és 3692 tanárt is továbbképeztek, 128 budapesti és 108 vidéki helyszínen, összesen 236 intézményben. A gyerekek, szülők és a pedagógusok minden településen nagy lelkesedéssel fogadták az oktatókat. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással. A Biztonságos Internet Nap programjáról idekattintva találhatunk információt.

Szóljon hozzá!