ZETApress

hírportál

Kémkednek az okos-játékok

Az internetre kötött, kamerával és mikrofonnal felszerelt babák, robotok és más okos-játékok sokszor személyes adatokat továbbítanak a gyártóik számára. Az amerikai és német hatóságok után már a franciák is vizsgálatot indítottak az ügyben ? tudatta Petrányi-Széll Rita, PS:PRovocative PR-ügynökség.

A francia hatóságok figyelmét a My Friend Cayla baba és az i-Que robot keltette fel, a játékokat egy sor biztonsági rés miatt tiltanák be. Mind a lányoknak készült baba, mind pedig a fiúknak szánt robot rendelkezik mikrofonnal, és bluetoothon kapcsolódnak az őket irányító telefonra vagy tabletre. A játékok úgy működnek, mint egy gyerekeknek készült digitális asszisztens: figyelik a szóbeli kérdéseket és utasításokat, amelyeket aztán továbbítanak egy távoli szerverre. Ott aztán egy webes szolgáltatás értelmezi a kéréseket, majd visszaküldi a válaszokat.

A gyártó oldalán található reklám szerint a gyerek például megkérdezheti a babától, hogy melyik állat a legmagasabb a világon, mire Cayla azt válaszolja majd, hogy a zsiráf. A számos biztonsági probléma közül az egyik már több mint két éve ismert: a játékok szoftvere meghekkelhető, ezért bármilyen közeli bluetooth eszköz csatlakozhat rájuk. Így a támadó akár beszélgethet is a gyerekkel, vagy csak rögzítheti, amit mond.

A G DATA egy évvel ezelőtt már megírta, hogy az okos-játékok egy sor személyes adatot gyűjthetnek és tárolhatnak. A német biztonsági cég azt javasolja a szülőknek, hogy lehetőleg kerüljék el az internetre kötött okos-játékok vásárlását, egyszerűen azért, mert a játékgyártók még nem biztonságtudatos módon fejlesztik ezeket, így jellemzően sok biztonsági rés található bennük. Németországban a Genesis játékgyártó termékeit már betiltották, arra hivatkozva, azok gyakorlatilag törvénytelen kémkedő eszközök (az országban tilos álcázott kémkedő eszközöket gyártani, forgalmazni vagy akár birtokolni). A francia hatóságok pedig most két hónapos határidőt adtak a gyártónak a játékok módosítására.

Az Egyesült Államokban is felmerült már ugyanez a kérdés, az FBI idén nyáron adott ki figyelmeztetést az okosjátékokkal kapcsolatban. A Telegraph cikke ennek kapcsán megemlíti a VTech, a Fischer-Price és a Mattel egyes termékeit is. Általános tanácsként az fogalmazható meg, hogy ha internetre kötött játékot vásárolunk, akkor ezt szülői felügyelet mellett engedjük használni, és ha a gyerek megunta, akkor kapcsoljuk ki.

A G Data

A G Data már 30 éve megbízható partner a vírusvédelemben. 1985-ben a cég alapítója, Kai Figge mutatta be a világ első vírusirtó koncepcióját, majd két évvel később ő és társa, Frank Kühn készítették el a legelső antivírust Atari ST rendszerre. A G Data az első gyártók között készített vírusirtót MS DOS és Windows rendszerre is. A Ruhr-vidékről induló vállalkozás szoftverei hamarosan több millió német számítógépen futottak, és a cég azóta is őrzi pozícióját az anyaországban.

A G Data ma több mint 300 saját munkatárssal rendelkezik, és kilenc európai országban önálló képviseletet tart fent. A céget emellett elkötelezett disztribútorok több ezer minősített szakértő munkatársa képviseli az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, több mint 90 országban. A magyarországi disztribúciót a V-Detect Antivírus Kft. látja el. Ügyfelei között a számos 10-20 fős kisvállalat mellett megtalálhatóak a tízezres kliensszámmal rendelkező nagyvállalatok és az olyan szervezetek is, mint a 359 várost és önkormányzatot magába foglaló Észak-Rajna-Vesztfália tartomány.

Az európai gyártók közül a G Data rendelkezik a legtöbb elismeréssel. A nemzetközi PC World magazin 2012-ben a G Data InternetSecurity szoftvert a világ legjobb védelmi szoftverének választotta. A G Data minden fontos vírusirtóteszten részt vesz, így a termékek teljesítménye folyamatosan ellenőrizhető. A cég licencpolitikája lehetővé teszi, hogy ügyfelei a szoftverekből mindig a legfrissebb változatot használják. A magyarországi terméktámogatást 24/7-es nemzetközi terméktámogatás egészíti ki.

Szóljon hozzá!