ZETApress

hírportál

Aki ver, az nem haver!

Ma már az internet világán, az online közösségi tereken keresztül nyílik ki a világ a fiatalok előtt, ám a digitális tér veszélyes üzem, ezért ott sem szabad megfeledkezni a biztonságos környezet megteremtéséről ? hangoztatta az EMMI család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a Király Pál utcai sajtótájékoztatón.

Novák Katalin a Cartoon Network televíziós csatorna és az Új Nemzedék Központ kampányindító rendezvényén vett részt. A két szervezet az Unicef Magyarországgal és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal összefogva a bántalmazás ellen, és a tudatosabb internethasználatért kezdeményezett közös programot. Tóth Gabi és Molnár Ferenc Caramel énekesek, a kampány arcai egyebek mellett rövid kampányfilmeken adnak tanácsokat a fiataloknak. A filmek a Cartoon Network csatornán, valamint az ország összes mozijában és a közösségi médiában is futnak majd.

Az államtitkár arról beszélt: miközben a bicikliző gyerekekre bukósisakot adnak a szülők, az autóban utazókat biztonsági övvel védik, addig a fiatalok az online térben sokszor kiszolgáltatottak maradnak, pedig a veszélyek legalább olyan jelentősek, mint a közutakon. A fiatalok is ki vannak téve az adatlopás, a digitális támadás és a zaklatás veszélyének, ezért segíteni kell őket abban, hogy erősíteni tudják digitális immunrendszerüket ? mondta. Hozzátette: a kormányzat ezért is hozta létre a Digitális Immunerősítő Kerekasztalt, a testületben info-, és telekommunikációs cégek mellett kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők és pszichológusok vesznek részt. A testület októberben fogalmazza meg javaslatait, melyeket az Új Nemzedék Központ, az EMMI ifjúságpolitikai szakmai szolgáltató háttérintézménye ismertet majd.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ugCXK8Z8Vuo[/youtube]

Novák Katalin elmondta, évente mintegy félmilliárd felhasználói adatot lopnak el, tíz másodpercenként támadnak meg hekkerek otthoni számítógépeket és Európában Magyarországon regisztrálták a legtöbb zsarolóvírus-támadást tavaly. Kutatások szerint minden negyedik magyar fiatal folyamatosan online, azaz a nap 24 órájában elérhető a digitális térben, ezért az immunerősítés fontos igény! ? tette hozzá. Közölte, hogy új honlapot indítottak, ahol egy kérdőív segítségével kiderülhet, kinek mennyire erős a digitális immunvédelme, s ahol tanácsokat is adnak az immunerősítésre. Az államtitkár üdvözölte, hogy a kormányzat programja, melynek Bagi Iván humorista a nagykövete, valamint a Cartoon Network kampánya kapcsolódik egymáshoz.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=riIpk5tnD0I[/youtube]

Malgosia Chapman, a Cartoon Network csatornát is tulajdonló Turner cég közép-európai márkáért és tartalomért felelős alelnöke elmondta, kampányukat három éve indították el több térségben azzal a céllal, hogy a gyermekek közötti bántalmazás kényes témájára megoldást találjanak. A netes bántalmazás szorosan összefügg a tudatos nethasználattal, ezért is vesznek részt a digitális immunerősítő programban. Közölte, nemrég egy kutatást végeztek el Magyarországon hatszáz-hatszáz szülő és fiatal megkérdezésével. Az Ipsos cég által készített felmérés szerint a válaszadók 90 százaléka kizárólag fizikaiként határozta meg a bántalmazást, míg a csúfolódást, a cikizést, a sértegetést, kiközösítést sokkal kevesebben tartják annak.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yOm5XBtWsw4[/youtube]

A bemutatott kutatásból az is kiderül, hogy a gyerekek 43 százaléka volt egy másik gyerek által elkövetett fizikai vagy lelki támadás elszenvedője. A fiatalok 61 százaléka ismer olyat, aki elszenvedője volt, 25 százalék pedig bevallottan maga is volt bántalmazó. A szemtanúk egyharmada nem tesz semmit, azaz nem áll ki társaiért ezekben az esetekben. Az eredmények szerint a bántalmazás ijesztően magas hányadban, kilencven százalékban az iskola falai közt történik. Ehhez képest viszont a gyerekek csak 45 százaléka fordul tanárhoz, 52 százalékuk azt mondta, hogy a szüleihez fordul segítségért.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=K6cBbZMHvxM[/youtube]

Feltehető tehát, hogy a kevésbé tartós vagy komoly esetekben azért nem jut el a szülőkig a probléma, mert a gyerekek egymás között vagy a tanár közvetítésével oldják fel a konfliktust ? írták. A bántalmazásban a szülők is nagyban érintettek, mert alábecsülik a bántalmazás gyakoriságát: míg összesen 27 százalékuk mondta, hogy gyerekét érte már bántalmazás, gyermekeik 43 százaléka állította ugyanezt. Ugyanakkor biztató, hogy azok a szülők, akik tudtak a bántalmazásról, tisztában vannak azzal, hogy milyen formában történt az, azaz mi történik gyerekükkel ? derül ki a felmérésből.

Szóljon hozzá!