ZETApress

hírportál

Csak a fejét, hogy meg ne sántuljon!

Forradalmi Rendőri Ezred ? 4. A mesterlövész

András az ablak mögött állt, úgy lőtték agyon, olvashatták tegnapi írásunkban. Mai történetünk hősei olyan rendőrök, akik eleve ilyen munkára vállalkoztak. A riportot a pécsi Pandúr főmunkatársaként az 1994. június 1-jei lapszámba készítettem Kerepesi úti bázisukon.

Kedves Fiúk! Egy mesterlövész nem hagy maga után nyomot, mondta gyakran tanítványainak Sinkó Imre lövészoktató. A fiúk jól el is sajátították a szakmát. Egyik tanítványával, Németh János rendőr törzszászlóssal beszélgettem a mesterlövészet rejtelmeiről az ORFK Különleges Szolgálatánál, mely az egykori FRE átszervezése után alakult.

Németh úr 1982-ben lett rendőr az ezred Akció Csoportjánál. Az egykori határőr remekül lőtt, s Kurucz Pál zászlós fedezte fel egy lövészeten képességeit. A zászlós hívta maguk közé Grundinger Imre ezredes csapatába. A kicsi, de roppant kemény parancsnok katonás rendet tartott, s a határőrből lett rendőr ezt felettébb értékelte. Kezdetben távcsöves Dragonov-puskákkal lőttek, majd azt váltotta fel később a precíziós német Sig-Sauer 2000. Ez már nem öntöltős, minden lövés után fel kell húzni, de a mesterlövészek nem panaszkodnak emiatt. Nekik csak egyet kell lőniük, ismétlésre nem kerülhet sor.

S hogy miből áll egy napjuk? Hétköznap reggel 7-kor kezdenek két óra erőnléti edzéssel. Ez többnyire futás. Heti két alkalommal Budaörsre mennek négy órás távcsöves puskás lövészetre. Száz, vagy kétszáz méterre lévő alakokra tüzelnek. Ne higgye ám senki, hogy közben számtalan lőszert elpazarolnak! Van úgy, hogy csak egyet lőnek. Közben állandóan figyelniük kell az előttük álló célt.

A mesterlövészi munka roppant figyelmet, koncentrálást igényel, s a lövő feladat is erre készít fel. Sípszótól kezdve egy órájuk van arra, hogy a földön fekve leküzdjék a célt. Csak azt nem tudják, mikor kapnak tűzparancsot. Lehet, hogy az első, de lehet, hogy csak az utolsó öt percben. A lövészet vezetőjétől függ, mikor. Ha Németh törzszászlós elérkezettnek látja az időt, sípjába fúj. Hasaló beosztottjainak ilyenkor nyolc másodpercük van, hogy az alakra festett céltáblába tízest lőjenek. Máskor céltábla helyett különböző színeket festenek a lőlapra, s a piros szín jelzi a halálos területet. A fegyver éjjellátó készülékkel is el van látva.

Fontos a remek kondíció!

A szolgálat lőtérgondokkal küzd. Szerencsére Gödöllőn, a futó-vad lőtéren mozgó célpontra is tüzelhetnek. Ezen kívül minden olyat meg kell tanulniuk, amit a rohamcsoportnak tudni kell. Közös szolgálatukon ugyanis nem mindig mesterlövészre, sokszor inkább megfelelő rendőri létszámra van szükség a feladathoz.

Hetente kétszer pisztollyal is gyakorolnak. A Jerikót és a PA 63-at egyaránt jól kell kezelniük. Itt is nyolc másodpercük van a feladat végrehajtására, de ennyi idő alatt három céltáblába kell két-két lövést leadniuk, majd tárcsere után ugyanennyit. A 12 lövésnek illik ám mindig tízesnek lenni, s ők teljesítik is a kívánalmakat. Ennyi idő alatt már az is szép, ha valaki 12-szer el tudja húzni a ravaszt, külön öröm, ha talál is. Nekik ez mindig sikerül!

Németh törzszászlós csoportja Berkes ezredes irányítása alatt dolgozik immár négy éve. A hétvégéik általában szabadok, de éles helyzetben személyi hívóik segítségével egy órán belül bármikor bevethetők. Nem a terrorista megsemmisítése az elsődleges céljuk ? ők nem bérkilövők, hogy vadászzsargonnal éljek ? hanem mozgásának állandó szemmel tartása, s jelentéstétel a beavatkozó csoport felé. Országos hatáskörrel rendelkeznek, s mindig a helyi erők készítik elő számukra a terepet. Egy II. emeleti túszejtővel szemben például a szemközti ház II. emeleti lakásába kell befészkelni magukat. A több órás figyelés alatt a tulaj sem lehet a lakásban, de ebből még sosem akadt konfliktusuk. A lakosság megértőén viselkedik irántuk.

Nem gyilkolni, elfogni akarnak

Általában az utolsó percig húzzák az időt, fárasztják a terroristát. Ha már nincs esély a békés megoldásra, Berkes ezredes szól: Készüljetek! Egy célra rendszerint ketten lőnek, s ekkor már nem szabad hibázniuk! Fekete tűzálló ruhában és álarcban teljesítenek szolgálatot. Nem csak ismeretlenek maradnak így, de arcuk is védett lesz az égési sérülésektől. Az angol kollégák nemrég épp Londonban szenvedtek el komoly fejsérülést, mert egy hanggránát felrobbant az álarc nélküli rendőrök közelében.

Németh úr és társai úgy vélik, megbecsülik őket feletteseik. A rendőrségen is gyakran tartanak bemutatókat, s a kollégák is elismerően tapsolnak egy-egy látványos akciójukon. Munkájuk során nem csak magukra, de társaikra is kell vigyázniuk. Tévedniük sosem szabad! Ezért is bízzák meg őket gyakran személybiztosító feladatokkal is. A néphittel ellentétben ugyanis ez utóbbit nem csak a Köztársasági Őrezred munkatársai végzik. A mesterlövészek is ott vannak, ha hívják őket. Mi viszont most nem csak tőlük búcsúzunk el, de egyelőre az ezredről írt sorozatunk is véget ér.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Túszok a bankfiókban

Szóljon hozzá!