ZETApress

hírportál

Lőrinczy György az Fb élén

Dr. Lőrinczy György Fb-elnökRendkívüli ülést tartott az MKKSZ elnöksége, amelyen elsősorban a két válogatott versenyző fegyelmi ügyéről volt szó, valamint megválasztották az MKKSZ Fellebbviteli bizottsága új elnökének Dr. Lőrinczy Györgyöt, aki korábban a Szövetség Fegyelmi bizottságát vezette.

Az elnökség határozatot fogadott el, amelyben rögzítették, hogy a drogteszten megbukott két korábbi válogatott versenyzőnek az őket foglalkoztató szakosztállyal együttműködve biztosítani kell a lehetőséget, hogy sporttevékenységüket a versenyektől való eltiltás alatt is folytathassák. ? Az elnökség ezért felkérte Schmidt Gábor főtitkárt, Csabai Edvin szakmai igazgatót és Storcz Botond felnőtt vezetőedzőt, hogy dolgozzon ki egy olyan koncepciót, amely lehetőséget teremt a két sportoló számára, hogy büntetésük letelte után visszatérhessenek a válogatott keretbe. Az elkészítésre kerülő terv természetesen csak a másodfokú döntés ismeretében konkretizálódhat. Határozat született arról is, hogy az ebben a fegyelmi ügyben is másodfokon eljáró Fellebbviteli Bizottságot Lőrinczy György fogja vezetni ? mondta Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. Ha a két versenyző hivatalosan is fellebbezést nyújt majd be a Fegyelmi bizottság tegnap meghozott elsőfokú döntése ellen, akkor még májusban jogerős döntés születhet az ügyben ? tudatta az MKKSZ.

Mészáros az új MOB-alelnök

Mészáros János MOB-alelnökMészáros Jánost, a Magyar Karate Szakszövetség elnökét választották meg a nem olimpia sportágak versenysportjáért felelős alelnöknek a MOB mai évi rendes közgyűlésén. A poszt Leyrer Richárd korábbi alelnök év eleji halálával üresedett meg. A tanácskozáson a küldöttek egyhangúlag elfogadták a szervezet 2014-es működéséről készített beszámolókat. Ezek szerint a MOB teljes tavalyi bevétele 11,7 milliárd forint volt, vagyis közel 23 százalékkal több mint 2013-ban. Az összeg döntő részét a Magyar Olimpiai Bizottság továbbutalta a sportágai szakszövetségeknek.

Módosították a MOB doppingszabályzatát, melyre a jogharmonizáció miatt volt szükség. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanis 2013 végén módosította törvénykönyvét ? ez a III. WADA Kódex ?, a változások pedig idén januárban léptek hatályba, s a MOB-nak is követnie kellett saját szabályzatában ezeket a módosításokat. Az egyik lényeges változás, hogy ha egy sportolónál első fokon, jogerősen szándékos doppingvétséget állapítanak meg, akkor a maximálisan kiszabható büntetés két évről négy évre emelkedett. Hosszabb lett a doppingvétségek és a mintavételek esetében az elévülési idő, amely nyolc évről tíz évre nőtt. Szintén új elem, hogy amennyiben egy doppingoláson ért versenyző vagy abban szerepet játszó sportszakember töredelmes beismerő vallomást tesz, vagy részt vesz a hálózat felderítésében, akkor enyhíthető a büntetése.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Maradt az eltiltás | ZETApress

Szóljon hozzá!